Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

RUNNBERG: Kinberg Batra har låtit M:s flåbusar bete sig illa i flera månader nu

/
  • M:s partiledare Anna Kinberg Batra har uppenbarligen en del att ta tag i på partiets kommunikationsstab.

Annons

Trolltekniken i sociala medier går ut på att vädja till indignationen för att väcka engagemang. Komponenterna är en rå ton, en grov humor och medvetna missförstånd.

Det som utlöser indignationen över den politiska motståndaren behöver inte vara sant - det är känslan, gärna ilskan, som är trollandets själva mål. Det skapar en vi-känsla

Den här tekniken har lärts ut i moderaterna av särskilda spjutspetsar - lokalförening efter lokalförening har fått besök av sådana som Delmon Haffo, med partifunktionen digital kommunikatör, tillika landstingspolitiker, ordförande för M i Salem och första vice distriktsordförande MUF i Stockholm.

I maj kommenterade jag Haffos bedrövliga lögner och debatteknik i texten Ska vi vänja oss vid att moderater påstår att Löfven är full?

Haffo hörde senare av sig till mig med uppmaningen att kommentera något som hänt i S. Jag förklarade att det var konstigt att han fortfarande hade jobbet kvar och då blockade Haffo mig.

Min text togs nyligen upp av Aftonbladets tf politiske chefredaktör Anders Lindberg, (som själv måhända inte har liljevita händer när det handlar om att vara på gränsen för hederlig debatt).

Haffo hade först torgfört att statsrådet Annika Strandhäll (S) ville avskaffa manlig rösträtt, och, när det till och med i M ansågs för grovt att hitta på detta, sedan bytt strategi till att det var olämpligt av Strandhäll att ens skämta om det.

När filmen, som var någon sorts testinspelning men som gick ut live och sedan spreds, den där Haffo kallar Strandhäll "hora" på ett internmöte på M:s rikskansli, så blev det ohållbart. Någon timme senare fick Haffo sparken och partisekreterare Tomas Tobé höll i yxan.

Där kunde historien ha tagit slut, men den gör inte det. För man måste ha klart för sig att Haffos agerande är en följd av en strategi som spårat ur. Sveriges bäste politiske reporter, Torbjörn Nilsson, tidigare Fokus men nu Expressen, konstaterar att några samtal mot löfte om källskydd till centralt placerade moderater visar att

Ja, man har anammat en mer aggressiv och aktivistisk ton. Ja, det hänger ihop med en rörelse högerut. Ja, man har noterat att det blir ett massivt tryck när man lyckas attrahera människor som verkar i den sverigedemokratiska digitala rörelsen och ja, man tycker om det.

När partiets kommunikationschef Per Nilsson tidigare uppmanades tillrättavisa Haffo, svarade Nilsson "Han är grym. Blir att fira med några dammsugare efter lunchen i dag" och häromdagen förklarade Nilsson att kampen om debatten i sociala medier handlar om att vara värst: "När de sänker sig, ger vi dem en pungspark".

Hö hö-högern fick ett ansikte. Nämligen M:s kommunikationschefs.

När Haffo kallar Strandhäll hora hörs skratt på videon inne på M:s rikskansli.

Partisekreterare Tomas Tobé lovade under fredagen att diskutera med Per Nilsson.

Men det hade inte alls behövt gå så här långt. Partiledaren Anna Kinberg Batra eller den stab som sköter hennes officiella twitterkonto visste redan när jag skrev om det i maj att hon hade en digital kommunikatör som envist twittrade om att Löfven varit full i Vita huset.

Han såg nämligen själv till att hon fick veta det genom att pinga in henne i diskussionen.

Det ledde inte till någonting - då.

Men det är mer än välkommet att hon gör något nu.

TILLÄGG: Texten skrevs på fredagsförmiddagen. På eftermiddagen kom beskedet att Per Nilsson får sparken som kommunikationschef i Moderaterna.

Mer läsning

Annons