Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Runnberg: Hon står upp för rätten att lägga för mycket skattepengar på städning

/
  • Att vilja räkna på om det skulle bli billigare att anlita privata städföretag är enligt landstingsrådet Maja Gilbert Westholm (V) mer ett

Annons

Det finns inga automatiska och lagbundna följder av att skattefinansierad verksamhet utförs av kommunalt anställda eller anställda i privata företag.

Utfallen kan bli mycket olika från fall till fall.

Vänsterpartiet har som politisk idé att demonisera privata utförare och tiga om när det inte fungerar bra med kommunala utförare.

Våren 2014 delade V i Falun ut knäckebröd på gator och torg i en kampanj som tog upp den undermåliga lunchen som Uppdrag Granskning avslöjade serverades på en privat förskola i Nacka.

Veckan därpå avslöjades att en kommunal förskola i Norrköping serverade sallad och knäckebröd, vilket föräldrarna försökt kompensera genom att skicka med mat, men att det inte hjälpte för en pojke på förskolan, som behövde läggas in på barnakuten och få näringsdropp.

Tror någon att V i Falun kampanjade på Stora Torget med dropp på armen då?

Naturligtvis inte.

Den samlade vänstern försöker peka ut vissa driftsformer som oetiska i sig.

Minns att majoriteten i Borlänge opinionsbildar på riksnivån för att det är oetiskt att pensionspengar över huvudtaget placeras i välfärdsföretag.

Många till vänster håller med Göran Greider (DD 161025) om att ett stadigt minskande näringsliv i kombination med konstant höjda skatter och utbyggd offentlig sektor, så kallad funktionssocialism, är politikens grundläggande mål.

Att det i sig är sämre när privata företag har uppdrag åt skattebetalarna är också bevekelsegrunden för en anslående politik som V står för i landstinget.

V slåss där med näbbar och klor för risken att skattebetalarna lägger för mycket pengar på städning av landstingets lokaler.

En landstingsmotion från M om att utreda om det går att använda skattepengar effektivare, och måhända använda mer av landstingsskatten till vård av människor i stället för lokalvård, avvisades med kraft av V, som dessutom koketterade i sociala medier under måndagen, med att man som enda parti inte vill ta in något faktaunderlag att bygga sin politik på.

Väljarna bör dock vara på det helt klara med att det dessutom inte spelar någon roll för V vad utredningar faktiskt kommer fram till, om vad städning kostar skattebetalarna med olika utförare.

Våren 2016 visade en kommunal utredning i Borlänge att det skulle bli dyrare för Borlänges skattebetalare med städning i egen regi, jämfört med att låta företag städa.

Den fördyringen tog vänstermajoriteten gladeligen och skickade vidare till skattebetalarna, i ett beslut som motiverades av "ideologiska skäl".

Men landstingsrådet Maja Gilbert Westholm (V) går förstås upp i talarstolen och påstår att M-motionen mer är ett "utslag av fundamentalism än av omsorg om skattepengarna".

V:s landstingsslogan i valet 2018 torde redan nu stå klar: "V - partiet för er som inte vill ta reda på fakta".

Mer läsning

Annons