Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Runnberg: Hitlersekten som tågar i Falun i dag är liten men ska motarbetas kraftfullt

/

Annons

Jag har aldrig trott att politik blir till på gator och torg.

Jag har aldrig trott att manifestationer blir klubbslag i fullmäktige och riksdag, att paroller blir omröstningsförslag, att väljare vinns eller att opinionsbildning över huvudtaget åstadkoms.

Det politiska värdet av att KD haft större uppslutning runt det partiet kallar Familjens dag på 1 maj än vad arbetarrörelsen haft för sitt tågande i några svenska städer, tror jag är mycket begränsat.

Politik skapas inte av att den ena manifestationen hade fler deltagare och åhörare än den andra manifestationen.

De stora, kollektiva, regisserade, politiska skådespelen med stående inslag har andra kvaliteter.

Det är företeelser som skapar ett vi i avståndstagande från ett dom, som skapar en föreställning hos de deltagande att de visserligen är i opposition till samhällsordningen men ändå många i sin strävan (S brukar ju både ha makten och demonstrera mot den), som ger en politisk ryggrad och energi åt det fortsatta, egentliga politiska arbetet med att i vardagen övertyga, argumentera och formulera fungerande alternativ bortom slagorden.

Jag har större respekt för dem som satt sig in i en tjock lunta handlingar till ett fullmäktigemöte, som verkligen läst in sig brett och djupt i ett politiskt ämnesområde för att skaffa sig konkreta förslag på lösningar, än för en aldrig så skicklig demagog på ett torg.

Den 1 maj tågar en liten otäck nazisekt genom Falun.

Antalet falubor i den kan antagligen räknas på händernas fingrar.

Det är en ambulerande, vidrig liten rest av en ideologi som med Peter Hultqvists (S) ord "vid Hitlers självmord i bunkern en gång för alla borde ha hamnat på historiens mest skamfyllda soptipp"

För att det ens ska bli något tåg måste tillresta nassar från hela Sverige, ja till och med från andra länder, trummas samman till Falun.

Så pytteliten är nazismen.

0,07 procent röstade på parlamentarisk nazism det senaste valet, nästan exakt lika många som på Djurens parti, och nassarna i Svenskarnas Parti fann naturligtvis för gott att lägga ned sitt parti. Partiet Enhet, som ingen hört talas om, fick 50 procent fler röster.

Det säger mycket om den reella politiska kraften i denna sekt gapande hatare.

Sekten ska motarbetas, kritiseras och granskas.

Det är känt att Hitlervurmare som marscherade i denna hemska grupperings tåg genom Borlänge 2016 misstänks för två bombdåd i Göteborg, mot syndikalister och mot en flyktingförläggning.

Säpo betraktar organisationen som Sveriges våldsammaste vit makt-rörelse.

De grundlagar som garanterar alla – också fega och hatiska brottslingar – förenings-, mötes-, demonstrations- och yttrandefrihet är också omgärdade med rekvisit för brotten förtal, stämpling, uppvigling och hets mot folkgrupp.

Jag förväntar mig en massiv polisinsats för att skydda den allmänna ordningen i Falun och för att bevaka att dessa brott inte begås.

Hets mot folkgrupp måste straffas resolut.

Nassar har rätt att tala, men de har ingen rätt att få några lyssnare. Ingen har rätt att tysta någon.

Det är vällovligt att en insamling konstruerats så att den ger mer pengar till avhopparverksamhet för varje meter som nazimarschen går.

Ju fler som lämnar sekten desto bättre.

Kom ihåg att de Hitlerhyllande, sköldbärande Förintelseförnekarna är få och tillresta.

Vi som bor här och som vill ha ett anständigt och demokratiskt samhälle är många.

LÄS MER: Så samlar nazimarschen in pengar till avhopparverksamhet

LÄS MER: Nazister uppmanas flytta till Dalarna

LÄS MER: Barrikader och kameraövervakning i Falun på 1 maj

Mer läsning

Annons