Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Runnberg: Fel att Hedemora satsar 1,8 Mkr på att 17 anställda ska jobba mindre

/
  • Hedemoras kommunalråd Ulf Hansson (S) har möjligheten att tänka om inför fullmäktige i kväll, och på ett enkelt sätt spara 1,8 Mkr.

Annons

Det är fullt möjligt att över tid ta ut en ökad produktivitet i arbetskraften genom att förkorta arbetstiden, liksom att avstå löneökningar för att växla ut utrymmet i kortare arbetstid i stället.

Ett exempel finns bland IF Metalls medlemmar, som lämnade 40-timmarsveckan för länge sedan.

Något sådant resonemang finns emellertid inte i botten på förslaget att testa sex timmars arbetsdag för Grupp 7 i hemtjänsten i Hedemora. Deras arbetstider ska avgöras i fullmäktige i Hedemora ikväll.

Det är inte svårt att räkna ut hur frågan nu kommit upp. C+S behöver V:s tre mandat. V i Hedemora gick till val på sex timmars arbetsdag i kommunen. Så C och S har slängt åt V ett köttben i budgetförhandlingarna.

Hedemora kommun har stora problem i rollen som arbetsgivare. Sjuktalen är väsentligt högre, särskilt i vissa enheter, än vad som är fallet när privata arbetsgivare organiserar precis samma verksamhet.

Och det är i förhoppningen att få ned sjukfrånvaron som Grupp 7 nu ska få sex timmars arbetsdag

I vänsterns ekonomiska tänkande är sådana här reformer självfinansierade. Men att det är en ideologiskt motiverad och verklighetsfrämmande åtgärd visas av att skattebetalarna måste avsätta mer än 100000 kronor per deltagare i studien, totalt 1,8 Mkr.

För arbetsuppgifterna blir naturligtvis inte färre för att arbetstimmarna blir det. Skattebetalarna får täcka upp med extra vikarier och den aktuella nämnden ska skära ned motsvarande belopp i annan verksamhet!

För vänstern har skattefinansierade organisationer ofta det överordnade uppdraget att leverera så goda arbetsvillkor som möjligt till de anställda. Där slutar analysen.

Men det är självklart bara ett intresse som måste vägas av mot skattebetalarnas fullt legitima intresse av att deras pengar ska användas effektivt och brukarnas intresse av att få god omvårdnad.

Den utredning som fullmäktige ska ta ställning till ikväll visar ingen eller stigande sjukfrånvaro i de försök med sextimmarsdag som genomförts. Kontinuiteten för omsorgstagarna riskerar också att försämras, framgår det.

Till yttermera visso innebär försöket en omotiverad lönehöjning per arbetad timme med 33 procent eftersom lönen inte påverkas av att arbetstiden kapas.

Höga sjuktal är ett gissel ute i kommunerna, där många arbetstagare upplever problem med stor omsättning på kommunala chefer och med svagt ledarskap.

Mycket kan åstadkommas genom att Hedemora kommun på ett väsentligt mer aktivt sätt söker upp och implementerar de sätt att arbetsleda hemtjänsten som lett till lägre sjukfrånvaro bland privata hemtjänstutförare.

Utredningen som gjorts i Hedemora visar att sex timmars arbetsdag både är en väldigt dyr lösning och en som inte fungerar mot sjukfrånvaron.

Att S och C ändå vill gå vidare med försöket för att hålla V nöjda, visar priset för att ha en sådan majoritet.

Mer läsning

Annons