Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Runnberg: Aprilskämten fortsatte hela månaden från politiker som påstår sig vara borgerliga

/
  • Jan Karlsson för C i Ludvika-Grangärde vill att skattebetalarna ska vara med och finansiera miljardbygget av en linbana mellan centrum och Lyviksberget.

Annons

Det är vår i luften!

Dalapolitikerna tänker kreativt!

Det ena långsökta förslaget efter det andra har rapporterats i DT under denna politiskt galna aprilmånad. Precis när man inte trodde att det kunde bli värre kommer ett än mer bisarrt utspel av någon lokalpolitiker, ofta på förvånansvärt hög politisk nivå i dalakommunerna.

Är du investerare och har en miljard över?

Då bör du kunna intresseras för att satsa i att bygga en linbana från Ludvika centrum till det deppiga köpcentrumet Lyviksberget.

Det tror, tydligen på allvar, Centerpartiets krets för Ludvika-Grangärde, som också vill att skattebetalarna ska vara med: "...när det gäller finansieringen av en linbana tror jag inte att kommunen klarar det ensam...", resonerar C-ledaren Jan Karlsson.

Nähä?

Ludvika har alltså inte som ensam finansiär en investeringsmiljard över?

Det var ju insiktsfullt.

Lättare att ta sig från centrum till Lyviksberget, ja att själva färden ska ha ett egenvärde, ska alltså stärka Ludvikahandeln, enligt C:s teori.

Eller ska linbanan bara gå från Lyviksberget till centrum? Enkelriktad linbanetrafik, måhända. Annars lär ju det externa köpcentrumets marknadsandel av Ludvikas handel öka ännu mer.

Långsökt tänkande präglar också KD i Falun, som tidigare föreslagit skattehöjning och kollektivtrafik på Runn.

LÄS MER: Hela problemformuleringen hos KD Falun är vänsterpolitisk

KD Falun tar det militära hotet mot Falun på allvar och åberopar lokala trygghetsaspekter i sitt förslag om att Sågmyra lämpligen ska bli värdort för en ny militärbas.

Sågmyra påstås av KD-ledaren Katarina Gustavsson vara en ort som har "nära till landsbygden".

Att låta militärstrategiska överväganden styra var baser hamnar är ingenting för KD, som också motiverar sitt förslag med "tillväxt"!

Och säg "närodlat" och "ekologiskt" och C i Falun får något drömmande i blicken. Hur långsökta kommunala projekt för skattepengar som helst kan med dessa signalord dras i gång!

Den socialdemokratiskt tänkande borgerligheten gick ju länge på Falu Energi och vattens betänkliga planer på ökad aktieutdelning, underprissättning i förhållande till privata företag och en möjlig miljardinvestering i kommunala datahallar - och nu är kreativiteten på topp igen!

LÄS MER: Ny miljardrullning får mig att undra om Falualliansen egentligen är sossar

C har fått bifall till att kommunbyråkrater ska ta över Falu Energi och Vattens affärsutveckling och utreda växthus drivna med fjärrvärme, enligt beslutet bland annat för de kan "vara en mötespunkt där falubor med olika bakgrund kan mötas, utbyta erfarenheter och bygga relationer".

Räkna inte med att det blir någon odling på marknadsvillkor eller att företag ska bygga växthusen – utredningen ska studera möjliga "intäkter av försäljning av odlade produkter".

Det vänder sig antagligen inte alls i magen hos C vid tanken på kommunala ekotomater.

Men att tomatröran blir illasmakande för företagare och skattebetalare är lätt att räkna ut.

Var väljarna har S i Dalarna i frågor om marknadsmässighet och slöseri med skattemedel är väl känt - men detta är alltså dalapolitiker som åtminstone påstår sig vara borgerliga?

Mer läsning

Annons