Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rundprat om regelverk

Annons

På ledarplats har tidningen omnämnt ett utskick från Liberala nyhetsbyrån, LNB, med hård kritik mot folkpartiledningen. Ett inlägg av folkpartiledaren publicerades på fredagens ledarsida. Liberala nyhetsbyrån bemöter Lars Leijonborgs synpunkter så här:

Lars Leijonborgs replik förstärker intrycket av folkpartiet som hopplöst intrasslat i teknikaliteter och rundprat om regelverk. Inget nytt framkommer och det är fortfarande mycket svårt att begripa varför folkpartiet försöker låtsas som om det vill öka människors rörlighet i Europa, när partiets förslag innebär raka motsatsen.

Att Lars Leijonborg särskilt framhåller vikten av att skaffa folkligt stöd för att människor från andra länder ska få komma hit ger rent obehagliga associationer. Varför är det viktigt? För ett liberalt parti borde det väl räcka att en princip är bra, genomtänkt och i grunden liberal för att kunna hävda den: utan att först försäkra sig om att idén har tillräckligt folkligt stöd? Folkpartiet slår dessutom in öppna dörrar: Enligt en färsk Sifomätning anser 65 procent av svenskarna att de nya EU-medborgarna ska ha samma rätt som andra att söka arbete inom hela EU.

Det spelar ingen roll hur många gånger Lars Leijonborg upprepar att folkpartiet är Sveriges mest EU-vänliga parti om han samtidigt förespråkar en politik som gör våld på EU:s grundläggande idé. Leijonborg kan fortfarande inte förklara på ett trovärdigt sätt varför det är ett problem att människor i de nya EU-länderna får tillgång till den fria rörligheten.

Folkpartiet, och Lars Leijonborg i sin replik, framstår som allt mer kallt och fjärmat från sitt ideologiska arv. Partimedlemmar över hela landet protesterar, somliga lämnar sina uppdrag, andra funderar på det. Det här kan aldrig gagna folkpartiet och det kan sannerligen inte gagna den svenska liberalismen. Lars Leijonborg och de folkpartister som stödjer honom måste tänka om.

LIBERALA NYHETSBYRÅN

Mer läsning

Annons