Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rovdjursforum som försvars-anläggning

Annons

Att det sedan länge finns en utbredd skepsis och misstro mot de myndigheter som hanterar frågorna rörande de stora rovdjuren, är ett sorgligt faktum.

Samma skepsis finns mot de forskare som ska ge myndigheterna faktaunderlag.

Inlägget | Rovdjurspolitiken

En sak som i hög grad bidrar till att öka misstänksamheten mot hela rovdjurspolitiken, är den databas som benämns Rovdjursforum, vilken administreras av Naturvårdsverket.

Det är en databas där all information om angrepp på tamdjur samlas, där de ärenden som angreppen för med sig samlas, där inventeringsresultat samlas etcetera.

Kort sagt all information som berör rovdjur i Sverige. Och det är ju inget konstigt så långt.

Vad som däremot är märkligt är den sekretess som omgärdar denna information. Möjligheten att komma åt informationen i Rovdjursforum är mycket begränsad och uppdelad i sex olika behörighetsnivåer, där endast den personal på Naturvårdsverket som administrerar databasen samt Viltskadecenter har möjlighet att läsa all information.

Länsstyrelsens rovdjursansvarige kan endast se information om det aktuella länet samt i vissa fall även angränsande län. Länsstyrelsens fasta fältpersonal kan endast se länets information och så vidare.

Gemene man har ingen som helst möjlighet att komma åt denna samlade information. Det är också så att vad gäller detta Rovdjursforum har de olika användarna tystnadsplikt och är förbjudna att sprida informationen.

Man skulle ju kunna tro att man läste regler för den som är verksam inom någon del av det svenska försvaret. Den svenska allmänheten ska alltså undanhållas varje möjlighet att skapa sig en samlad bild av landets rovdjursstammar.

Hur ska någon utifrån dessa förutsättningar kunna tro på den officiella information som myndigheter och forskare förser allmänheten med?

GUNNAR HÅKANSSON

Gunnar Håkansson bor i Slättberg, Orsa. Han är medlem i Jägarnas riksförbund och Jakt- och fritidsgruppen.

Mer läsning

Annons