Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Röda laget" också i allians

Annons

I socialdemokraternas analys över valresultatet i höstas redovisas stor frustration över att de tre partierna på vänsterkanten inte kunde enas om en gemensam politik. Oenigheten i centrala frågor spelade den borgerliga alliansen i händerna, eftersom borgerlighetens gemensamma fasad bestod provet genom hela valrörelsen.

Naturligtvis var det också innehållet i de politiska budskapen som påverkade valutgången till borgerlig favör. Göran Perssons två generalmisstag var att han inte insåg jobbens betydelse och att han inte hade insikten att markera miljöfrågorna. Valet var knappt överstökat innan debatten om klimatförändringar, koldioxidutsläpp och global miljöförstöring blev ett allmänt samtalsämne.

Tillsammans med miljöpartiet kunde Göran Persson ha gjort klimatdebatten till det verkliga framgångskonceptet. Nu uteblev åtminstone de alarmistiska rapporterna i valbevakningen och därmed föll också miljöfrågan platt till marken som valets möjliga kioskvältare.

Valet är historia, så också Göran Persson. Nu är det Mona Sahlins ansvar att få arbetarrörelsen på fötter igen. Visserligen blir det ingen enkel uppgift, men om Mona Sahlin vill skapa en verklig motkraft i valrörelsen inför 2010 års val, är det sannolikt en smart strategi att göra det i en alliansliknande form, med vänstern och miljöpartiet är medspelare. De tidigare bundsförvanterna behövs ju också som regeringsunderlag i händelse av ett framgångsrikt val.

Inom den nuvarande regeringsalliansen är förstås statsminister Fredrik Reinfeldt medveten om att det blir nya förutsättningar som gäller i nästa valrörelse. Därför har han också anledning att ägna tankemöda åt folkpartiets rekrytering av ny partiledare.

Det är ju inte oviktigt att samarbetet inom alliansen fortsätter med samma goda humör även med en ny ledare för folkpartiet. Reinfeldt måste också ge besked om folkpartiets ledarskifte får konsekvenser för bemanningen i regeringen. Det är regeringschefens uppgift att avgöra om Lars Leijonborg ska fortsätta i regeringen eller om platsen ska anses vikt för nye partiledaren.

Fredrik Reinfeldt har ändå enklare frågor att överväga än partiledarkollegan Mona Sahlin. Hon ska först identifiera stämningarna i sitt eget parti, dra slutsatser och forma en ny politik och därefter skapa en politisk plattform som kan ligga till grund för en vänsterallians i valet 2010.

Processen är inte enkel, men har det goda med sig att den aktiverar det politiska intresset inom båda blocken.

Mer läsning

Annons