Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Risk för inavel i vargstammen

Annons

Vargstammen i Sverige - och i Dalarna - härstammar från ett fåtal invandrade djur av finsk-ryskt ursprung, påstår professor Hans Ellegren, som utfört DNA-analyser på hundratalet norska, svenska och finländska vargar. Invandringen ska ha skett i början av 80-talet. Av dessa uppstod endast ett valpande vargpar. Från detta enda par härstammade således hela vargstammen, ända tills enstaka nya strövexemplar sökte sig till Skandinavien österifrån på 90-talet.

Hur professorn ser på de envist återkommande påståendena om systematisk utplantering av varg, framgår inte av studierna. Ett tag var ständiga rykten i svang om att "någon, som kände någon, som kände någon" alldeles bestämt hade sett hur folk i Naturvårdsverkets, Kolmårdens eller Skansens overaller - släppte ut vargar i skogen från stora burar på snöskoterkälkar, varvid de aktuella skogsbilvägarna hölls avspärrade av polis eller militär.

Om dagens ulvar härstammar från ett enda vargpar är risken för inavel överhängande, vilket professor Ellegren understryker. Kanske naturvårdsverket, Kolmårdens djurpark, Skansen eller annan lämplig instans borde leva upp till sitt rykte från folkskrönan och verkligen släppa ut lite vargar i skogen för att friska upp stammen. Folk tror ju ändå, att det är så det hela har gått till.

Mer läsning

Annons