Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Risk för att den världsfrånvända vänstern växer ytterligare 2018

/

Annons

Lyxliv på medlemmarnas bekostnad samt misslyckade investeringar för medlemmarnas pengar blev kända för ett år sedan.

Kommunals dåvarande ordförande Annelie Nordström avgick senare.

Därmed var hennes framtidsutsikter i S grusade.

Men klantar man till det kan man alltid byta parti. "Efter moget övervägande har jag valt att lämna S och ansluter mig till Fi", meddelade hon på DN Debatt (11/12). Hon tror att Fi kommer att tjäna som en motvikt mot nationalismen.

Nordström resonerar nog helt korrekt.

Mycket talar för att partiet kan lyckas i riksdagsvalet av samma skäl som de lyckades ta en plats i Europaparlamentet 2014.

Om Fi lyckas optimera sin mediestrategi kommer det parlamentariska läget att bli än rörigare, åtminstone för rödgrön del.

Trots att Fi inte synts särskilt mycket har partiet legat stabilt kring 2,5 procent i opinionsmätningarna sedan riksdagsvalet.

Och läget inför 2018 ser än bättre ut. Fi:s främsta konkurrent om idealistisk fluff-fluff-politik, MP, är stukat. Fi:s partiledare Gudrun Schyman kan bara peka på Gustav Fridolins misslyckanden och ta emot de missnöjda idealisterna med öppna armar.

Det finns en konstant andel väljare som vill ha en annan typ av politik än vad de etablerade partierna erbjuder. Feministiskt initiativ, liksom Miljöpartiet innan det blev ett regeringsparti, är något mer än en samling åsikter om skattesatser och friskolor.

Fi är en rörelse som ger sina anhängare en identitet. För dessa väljare är det inte de praktiska politiska förslagen som är det viktigaste, utan känslan av att en annan värld är möjlig.

Mer läsning

Annons