Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ringholm i blåsväder

Annons

Ringholm förnekar kategoriskt all kännedom om svarta tränarlöner. Förhoppningsvis talar han därvidlag sanning. En framstående, svårt jäktad politiker, tillsatt som galjonsfigur för en sportklubb, kan knappast veta allt som tilldrar sig inom organisationen. Inte heller torde en klubb vara alltför angelägen att informera sin dekorative ordförande om eventuella skumraskaffärer, då denne - om inte annat så av politisk självbevarelsedrift - i så fall sannolikt skulle stoppa oegentligheterna.

Likväl måste Bosse Ringholm avgå som statsråd - givetvis under den avgörande förutsättningen att Dagens ekos uppgifter om svarta tränarlöner är riktiga.

Ringholm är ordförande för Stockholmsklubben Enskede IF och därmed tillsammans med klubbstyrelsen formellt ansvarig för vad som sker inom klubben. Han kan inte åberopa okunskap.

För ett tag sedan var Borlängeklubben Brage på tapeten på grund av lagstridiga ekonomiska mysterier. Den ansvarige Hans Eriksson dömdes till fängelse, trots att han förnekade kännedom om oegentligheterna inom sin klubb.

Svarta löner till tränare är ett sätt att kringgå skattelagstiftningen. Sverige kan självklart inte ha vare sig en idrottsminister eller en finansminister som sitter ordförande för en klubb där ekonomiska svartkonster praktiseras.

Detta rent principiellt sagt. Statsrådets hela politiska existens hänger nu på sanningshalten i Dagens ekos uppgifter om svarta tränarlöner hos Enskede IK.

INGVAR KARMHED/SCANPIX

Mer läsning

Annons