Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rikta om Rutavdraget

/
  • Alliansen kan få komma att äta upp sina stora ord om Rutavdragets jobbskapande effekter.  Foto: Jessica Gow / SCANPIX

Annons

Med bara en vecka kvar på valrörelsen idisslar partiledarna frenetiskt. Och nu visar det sig att även en statlig myndighet har värmt upp gammal skåpmat och serverat väljarna. Att Konjunkturinstitutet (KI) lägger sig i debatten med inaktuella uppgifter är allvarligt.

Det omdebatterade Rutavdraget är en av de tydligaste skillnaderna mellan blocken. Att staten avstår från skatteinkomster genom att selektivt stödja en bransch sticker många i ögonen. I torsdags påstod Ann Öberg, chef för offentliga finanser på KI, att Rutavdraget var gratis för staten då arbetstillfällena betalar sig själva. Problemet är att siffrorna var hämtade från en fem år gammal undersökning, betald av arbetsgivarorganisationen Almega.

I går fick KI:s generaldirektör Mats Dillén gjuta olja på vågorna och backa från uttalandet. Det går inte att säkert säga hur många jobb som har skapats, bara hur mycket avdrag som har gjorts av hushållen. Det har ännu inte gjorts en oberoende utvärdering om avdragets långsiktiga verkningar.

Rutavdraget är principiellt problematiskt. Om huvudskälet till att stödja just städbranschen är det stora antalet svarta jobb, kan regeringen lika gärna stödja frisörbranschen. Från början hävdade de fyra partiledarna dessutom att Rutavdraget främst var en jämställdhetsreform, då det hjälpte kvinnor att balansera arbetsliv med hemarbete. När det argumentet började eka allt mer ihåligt, bytte alliansen fot och lade fokus på jobbskapande effekter.

Om Rutavdraget är så effektivt som regeringen påstår återstår att se. Det finns i nuläget ingen anledning att ta bort det helt, men det borde enbart vara tillgängligt för funktionshindrade och äldre. På så sätt kan människor som inte längre klarar av sin egen städning få tillgång till billigare tjänster. Dessutom lättar trycket på kommunens hemtjänst.

Att rikta särskilda skattelättnader till privata företag som kan avlasta den offentliga sektorn är framtidens melodi. På så sätt ökar valfriheten. Och med alliansens skattelättnader för låg- och medelinkomsttagare finns nu möjlighet för fler att köpa hushållsnära tjänster.

Men de som kan städa själva kan gott betala fullpris.

Mer läsning

Annons