Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rika socialdemokrater är ett hot

Annons

Verkligheten överträffar ofta dikten. Så också inom socialdemokratin vars dåliga valrörelsestart nu också störs av en undersökning som visar att partiets kandidater i riksdagsvalet är de högst betalda. Inget parti har så få lågavlönade på listorna till riksdags- och kommunval som det gamla arbetarpartiet, socialdemokraterna.

Det är Statistiska centralbyrån (SCB) som för Sveriges Radios räkning granskat ekonomin hos de personer som kandiderar i riksdags- och kommunalval.

Nästan fyra av tio socialdemokrater tjänar mer än 400000 kronor om året. Därmed har partiet passerat moderaterna i höginkomstligan.

Företrädare för socialdemokraterna förklarar kandidaternas relativt höga löneläge med att deras företrädare varit med länge i politiken och med årens rätt fått en hög lön.

Ett sådant exempel är Peter Hultqvist som lämnar kommunalrådsjobbet i Borlänge för att bli riksdagspolitiker. Han har redan en förhållandevis hög lön. Åtminstone i förhållande till de vårdbiträden och verkstadsanställda han säger sig företräda som riksdagskanidat. I sak är emellertid politiskt rekryteringsarbete ett generellt problem. Både på riks- och lokal nivå kräver medborgarna kompetenta och erfarna politiker.

Därmed minskar utrymmet ur en rekryteringmiljö som var vanlig för 20-30 år sedan. Vi får allt fler politiska proffs, vars uppfattning om förhållanden för lågavlönade riskerar att bli ett hot, särskilt för den socialdemokratiska trovärdigheten.

CHRISTER GRUHS

Mer läsning

Annons