Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Republikansk seger

Annons

I presidentvalets skugga sker valen till kongressen. Den amerikanska demokratin lider av ett parlamentariskt underskott.

Parlamentarismen, ursprungligen utvecklad i Storbritannien, föreskriver att regeringschefen ska tas ur parlamentets majoritet. I USA kan en populär presidentkandidat erövra ämbetet samtidigt som hans parti gör ett uselt val och hamnar i minoritet i kongressen. Flera presidenter har tvingats regera mot kongressmajoriteten. I ett tvåpartisystem blir naturligtvis situationen extra prekär, då en minoritetsregering inte har några småpartier att bilda allianser med utan ständigt tvingas göra upp med den kanske inte alltför samarbetsbenägna oppositionen.

Den här gången uppstår inte den situationen. I hela kongressen, det vill säga i såväl senat som representanthus råder republikansk majoritet.

Om däremot Kerry vunnit presidentvalet, hade han haft dessa republikanska kongressmajoriteter att tampas med. Eventuellt skulle han tvingats ta in ett antal republikaner i sin demokratiska regering, för att göra oppositionen mer samarbetsbenägen.

Mer läsning

Annons