Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Relanserar löftesbrott

Annons

Den här tidningen påminner gärna om den utomordentligt sega valrörelsen 2002, som s skickligt manövrerade till att handla om "vård, skola, omsorg" (just de samhällssektorer som knappast fungerar under s fögderi).

Fp:s starka spurt fick s att skynda sig att köpa sig röster genom explicita löften i en rak plånboksfråga. Två veckor före valet sade Margareta Winberg, då jämställdhetsminister och obekväm feminist, nu ofarlig sambaambassadör och JAS-försäljare, att det så kallade taket i föräldraförsäkringen (ännu en av alla dessa s-konstruktioner som gör det poänglöst att utbilda sig och skaffa ett mer välavlönat arbete) skulle höjas.

"Det är ett löfte. Vi höjer från 23 000 till 32 000 från 1 juli nästa år". Löftet var väl förankrat hos den som sitter på skattkistan. Den stora barnvännen Ringholm (se bara på bilden!) hade den 15 juli i ett pressmeddelande skrivit "Jag kan nu konstatera att det finns ett sådant utrymme. Om vi socialdemokrater får svenska folkets förtroende avser vi att höja taken den 1 juli 2003".

S vann valet och den här tidningen är inte förvånad att s struntade i sitt löfte. Men 2006 stundar ny flirt inför valurnorna och då kan gamla löftesbrott bli som nya!

Det är faktiskt magstarkt att Ringholm är fräck nog att åter använda formuleringen att han, lämpligt nog valåret 2006, ser att det kommer att "finnas utrymme" för precis den reform som "bäst-före-datumet" gått ut för sedan långeliga tider.

Är Ringholm trovärdig? Är s trovärdigt?

Naturligtvis inte.

Sverige behöver en borgerlig regering.

CLAUDIO BRESCIANI/SCANPIX

Mer läsning

Annons