Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Reinfeldt har bråttom

Annons

Reinfeldts agerande är ännu ett tydligt tecken på politikens medialisering. Detaljerade förhandlingsbud brukar inte offentliggöras. Men nu gäller det att visa allmänheten vem som håller i taktpinnen inom alliansen.

Krav på borgerliga ledarsidor och analyser på nyhetsplats har fått moderatledaren att gå ifrån den tidtabell han själv spikade i samband med sitt sommartal i Vaxholm förra sommaren.

Det var då han skrev sitt första brev till sina partiledarkolleger och förebådade den borgerliga alliansen. Hans idé då, och som alliansen hittills arbetat efter, var att en gemensam plattform skulle presenteras i början av 2006. Sedan skulle ett konkret valmanifest med förslag färdiga att genomföras direkt efter en valseger lanseras i augusti nästa år.

Men nu är det alltså bråttom. Fredrik Reinfeldt föreslår att partiledarna ska ta över redan nu för avgörande förhandlingar de närmaste veckorna om skattesänkningar och hur de ska finansieras.

Mötet i Bankeryd hemma hos kristdemokraternas Göran Hägglund i slutet av månaden ska förhoppningsvis resultera i en uppgörelse. Allt för "att etablera och befästa bilden av en enig allians som trivs tillsammans och anstränger sig för att lösa svårigheter", som Reinfeldt skriver. Ytterligare ett bevis för att politik i dag är lika mycket marknadsföring som sakligt innehåll.

Det är alltså stora förväntningar som byggs upp. Samtidigt är det inte är alldeles enkelt att se hur de ska uppfyllas. I sak är moderaternas "kompromissförslag" inget annat än några olika tekniska varianter på den politik de presenterat tidigare.

Det är skattesänkningar på netto 40 miljarder under nästa mandatperiod som ska betalas med nedskärningar av sjukförsäkring, förtidspension, a-kassa och arbetsmarknadspolitik.

Förslag som framför allt folkpartiet ogillar. Så sent som i går slog partiledaren Lars Leijonborg fast i en TT-intervju att fp:s uppgift inför valet var att locka över fler socialdemokratiska väljare till den borgerliga alliansen genom "stöd för dagens socialförsäkringssystem".

Om den uppfattningen är lika orubblig som moderaternas grundsats att ersättningsnivåerna måste sänkas för att det ska löna sig mer att arbeta är det svårt att se en kompromiss.

Det är också lätt att föreställa sig agitationen från den regeringssidan om vilket fasansfullt slag som moderaternas kompromiss riktar mot den svenska välfärden. Oavsett teknisk modell dras drygt 15 miljarder in från sjukförsäkringen, lika mycket tas från a-kassan medan arbetsmarknadspolitiken tappar knappt sex miljarder och förtidspensionärerna förlorar sammanlagt två miljarder.

Om de borgerliga å andra sidan lyckas enas, vinner valet och det ligger något i moderaternas beräkningar kan det bli början på en lång borgerlig regeringsera.

Om sysselsättningen verkligen ökar med 180 000 - 295 000 personer som en följd av den föreslagna moderatpolitiken hamnar svensk ekonomi i en gynnsam spiral. Då har de borgerliga har stora chanser att vinna även 2010.

070-349 35 72 ANDERS.JONSSON@DALTID.SE

Mer läsning

Annons