Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regeringsstyrd säkerhetstjänst?

Annons

Lägg ned säkerhetspolisen och skapa en ny, ickepolisiär säkerhetstjänst, som sorterar direkt under regeringen, föreslår utredaren och justitierådet Johan Munck. Han brottas med uppdraget att skissera en förbättrad svensk beredskap mot terroristattacker.

Fördelarna skulle vara att en sådan säkerhetsorganisation får mer flexibla rekryterings- och befordringsmöjligheter än vad som råder inom polisväsendet. Kvalificerad säkerhetstjänst kräver (i likhet med journalistyrket) alla möjliga - och omöjliga - begåvningsprofiler med de mest skiftande utbildningar och livserfarenheter.

Idén att den framtida säkerhetsdetaljen ska sortera direkt under regeringen inger emellertid bestämda farhågor. Risken är stor att en sådan underrättelsetjänst urartar till att bli regeringens redskap för spionage även mot den politiska oppositionen. Amerikanska Watergate gav därvidlag syn för sägen.

Särskilt när ett och samma parti många år i följd innehar regeringsmakten uppstår lätt ett ömsesidigt beroende, som allvarligt ökar risken för otillbörligt regeringsbruk av säkerhetstjänsten för rent inrikespolitiska syften.

Eller att en säkerhetstjänst, som med åren fått veta många detaljer om statsrådens privata liv och leverne, själv blir en politisk maktfaktor.

Kunskap är alltid makt.

Mer läsning

Annons