Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regeringen vacklar om Irak

Annons


Stödpartiernas antiamerikanska vänsterkritik har avsevärt gehör även hos starka opinioner inom socialdemokratin och måste således hanteras med lämpor.

Regeringens kluvenhet mellan partitaktisk smartness och utrikespolitisk övertygelse låg stundtals i öppen idag.

I ena ögonblicket påpekade utrikesministern att om man inte hotar Irak med krig, så blir det heller inte tillräcklig press på diktator Saddam att respektera FN-inspektörerna och lämna ut massförstörelsevapnen.

I nästa ögonblick förklarade Anna Lindh att "regeringens linje är inte lika aktivistisk, som den som de driver som vill gå till krig, som Storbritannien och Spanien, men inte heller lika pacifistisk som Tyskland, som säger nej till krig."

Regeringens nyss riktigt resoluta linje i Irakfrågan riskerar att taktikdribblas sönder till den eländiga ståndpunkten att Saddam Hussein bara ska skrämmas upp så där lite lagom. En ståndpunkt som inte övertygar någon.

Dock gjorde utrikesminister Lindh ett försök att åter strama upp ställningstagandet, när hon efter utrikesdebatten mötte pressen. Nu var regeringens ståndpunkt att Sverige visserligen "inte för dagen stöder en militär FN-aktion mot Irak" men att vapeninspektörernas rapport i morgon (fredag) kan ändra på detta. Alltså:

Om Hans Blixt i morgon uppger inför FN att han och hans medarbetare fortfarande känner sig motarbetade av regimen i Bagdad, kan det bli tal om en militär aktion mot Irak i världssamfundets regi - med Sveriges välsignelse.

Om bara regeringen orkar vidhålla denna, sin senaste ståndpunkt, råder trots allt avsevärd samsyn mellan SAP, folkpartiet, moderaterna och kristdemokraterna.

Det är bra. Saddam Hussein ska avväpnas i FN:s regi. Helst inte - men om nödvändigt - med vapenmakt!

Mer läsning

Annons