Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rättvik - en förebild

Annons

Julikvällen var knappast ljummen, så som vi önskar oss. Likväl var folklivet i den sena timmen så intensivt att det kunde mätas med vilken medelhavsstad som helst.

Men jag befann mig inte på strandpromenaden i Nice, inte heller på Ramblas i Barcelona.

Jag hade kommit till - Rättvik!

Den pågående Classic car-veckan rubriceras som Sveriges största bilfest. Med bilar följer människor - därför är arrangemanget med en Classic car-vecka en folkfest och ett lyckokast för Rättvik som kommun.

Visserligen såg jag kommunalrådet Jonny Jones (c) på Rättvikstravet samma kväll, men jag tror inte han besökte travbanan i syfte att bättra på kommunens intäkter för att klara omkostnaderna för bilveckan.

Över tid måste nämligen arrangemanget generera goda inkomster för butiker, husuthyrare, hotell, bensinstationer och annan verksamhet inom handel och näringsliv.

Redan för några år sedan omsattes 50 miljoner under de intensiva bildagarna. Det betyder rimligen också att Rättviks kommun redan är en vinnare.

Classic car-veckan har varit en del av Rättvikssommaren i 13 år och nu talas även om ökat samarbete med Leksand för att klara fortsatt expansion.

Oavsett om kommunalrådet Jones och hans kommunledning är intresserade av bilar, inser de säkerligen att de sitter på ett riktigt guldägg när Rättvik mitt i industrisemestern är värd för tusentals bilentusiaster.

Vid närmare eftertanke slår det mig att det sannolikt är Rättvik och Malung av länets kommuner som lyckats bäst med att hitta sommaraktiviteter som ger ett positivt rykte åt kommunen i vida kretsar, samtidigt som tätorterna lever upp för en vecka på ett sätt som lokalbefolkningen med glädje erinrar sig under den mörka årstiden.

Dalarna skulle behöva fler arrangemang som i likhet med Malungs dansbandsvecka och Rättviks satsning på "bilfolket" lockar besökare till länets kommuner. I en tid då jag hör larmsignaler om att turismen sviktar på många håll gäller det att samla våra kreativa människor till en mötesplats där nya idéer kan torgföras, tas om hand och förädlas till smarta satsningar i Dalarnas kommuner.

Rättvik och Malung kan stå som proffsiga förebilder!

CHRISTER GRUHS

Mer läsning

Annons