Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rasister som rasar över en mörkhyad Lucia är totalt ologiska

Annons

Bara några timmar efter att Åhléns lanserade sin reklamkampanj där man kunde se en mörkhyad pojke utklädd till Lucia utbröt en hatstorm på internet.

Åhléns tog senare bort bilden på familjens begäran. Det hat som riktats mot pojken kan inte beskrivas som något annat än rasism och går inte heller att försvara ur någon vinkel. Rasisterna själva verkar inte lägga märke till hur motsägelsefulla de själva låter. De stämmer gärna in i retorik om hur främmande andra kulturer är och att människor som kommer hit måste anpassa sig till det svenska samhället, men blir i nästa stund skogstokiga när de väl ser någon göra det.

Hade rasisterna fått som de ville hade vi helt saknat integrationspolitiska åtgärder. Vi hade haft ett samhälle där människor varken får ta del av svensk kultur och svenska traditioner, men heller inte utöva sina egna. För vad rasister egentligen vill är att göra rörelseutrymmet för alla som de inte betraktar som svenskar nästintill obefintligt.

Samtidigt höjs kritiska röster om att det var ansvarslöst av Åhléns att ta ett mörkhyat barn i sin kampanj, för att man borde ha kunnat se vad som skulle komma. Den retoriken faller på många plan. Vuxenvärlden behöver rusta sig mot hatiska reaktioner snarare än att bekvämt förpassa det mörkhyade barnet till att vara pepparkaksgubbe i luciatåget för att barnet ska ”slippa” rasism.

Vi kan inte bemöta rasism genom att ducka för den. Då går vi bara rasisternas ärenden.

Vi som vill uppnå ett Sverige där hudfärg aldrig ska avgöra vare sig om man ska eller inte ska vara med i något sammanhang måste agera därefter. Vi får aldrig särbehandla någon efter hudfärg, utan tvärtom behandla alla människor lika. Det ansvaret kan vi ta. Åhléns står utan skuld. Betydligt mer än en trigger för rasister blev deras reklamkampanj en manifestation i kärlek. Mängder av sociala medier-användare har uttryckt sitt stöd för att alla barn ska få vara Lucia. Bara bilden i sig fick över 30 000 positiva ”gilla”-reaktioner innan den togs bort.

Det är vackert.

Mer läsning

Annons