Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Putins svåraste beslut

Annons


Om polis och militär får order att storma teatern blir följden antagligen blodbad för alla parter på plats. Varpå ett våldsamt ryskt opinionstryck kommer att kräva stora vedergällningsaktioner mot Tetjenien och tetjensk civilbefolkning.

Vilket i sin tur utlöser tetjensk vedergällning på vedergällningen. Den onda cirkeln snurrar snabbare.

Om den ryske presidenten istället gör som franske kollegan de Gaulle, då algerietkrisen ställdes på sin spets - dvs Putin ger Tetjenien fritt - blir protesterna oerhörda. Presidenten kommer att anklagas för landsförräderi i Ryssland.

Inte minst från landets högljudda nationalistriktningar. Både på hemmaplan och internationellt blir presidenten dessutom beskylld för eftergivenhet mot terrorismen.

Enda säkra sättet att undgå blodbad är antagligen att gå med på terroristernas krav om ryskt uttåg ur Tetjenien innan tiotimmarsfristen är till ända. Därefter börjar de döda gisslan.

En sådan eftergift - som innebär en enorm framgång för terrorismen som politisk metod - skulle med stor sannolikhet uppmuntra till ytterligare terrordåd runt om i världen av desperata grupper, som inte ansersig ha något att förlora.

Den internationella normen hittills har varit att aldrig ge efter för terroristers krav, då terroristframgångar skapar ytterligare terrorism.

Och om det värsta inträffar på teatern i Moskva, vad händer sedan?

Sannolikheten är stor att Putin faller till föga för hämndlystna, nationalistiska opinioner, som kräver hämndaktioner mot muslimer i största allmänhet.

Hans uttalanden om att aktionen skulle vara "planerad utomlands" har redan tolkats som att vedergällningsaktioner in i muslimska länder kan vara förestående.

En desperat Putin i allians med den vapenskramlande presidentskollegan Bush i ett gemensamt, urskillningslöst korståg mot den "muslimska terrorismen", är inte riktigt vad FN är betjänt av just nu.

Mer läsning

Annons