Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Prislappen på en landstingsdirektör

Annons

14 juli 2006

Att knyta en erfaren och allmänt uppskattad medicinman till uppgiften att leda nära 800 läkare och tusentals andra sjukvårdsanställda har funnits på den politiska ledningens önskelista i många år. Äntligen skulle Alf Johansson (s), Lars-Ove Hagberg (v), Ingalill Persson (s) och Sören Bertilsson (s) få en chef som kunde förmå den mäktiga läkarkåren i landstinget att ta till sig politikens viljeinriktning om hur sjukvård ska bedrivas.

Det är ingen större hemlighet att många sjukvårdspolitiker upplever att deras jobb vore som en midsommardans, om det inte vore för alla läkare som via avtal och reglementen förhandlat till sig rättigheter och förmåner som kostar och komplicerar driften av våra sjukhus och vårdcentraler.

Med Ulf Hållmarker som högste tjänsteman i en organisation som sysselsätter drygt åtta tusen anställda, kunde det äntligen bli ordning och reda i leden och tid för politiska visioner. Jag påstår inte tvärsäkert att Alf Johansson och hans medarbetare har resonerat så här, men håller det inte för otroligt.

Det kan också förklara landstingsledningen generositet när den då snart 60-årige Ulf Hållmarker fick en lönehöjning med 30 000 kronor i månaden och pensionsförmåner som mer för tankarna till villkoren för näringslivets toppar än till ersättningar inom skattefinansierad verksamhet.

Landstingsledningens iver att förmå Hållmarker ta av sig läkarrocken och ge sig in i byråkratin, kan ha förblindat Alf Johansson och andra i hans närhet som deltog i den slutliga avtalsskrivningen. Möjligen tycker Hållmarkers förhandlingspart rent av att det är ett bra och försvarbart avtal de träffat med den nye landstingsdirektören? Jag vet inte, eftersom Alf Johansson är på semester och inte kan nås på sin mobiltelefon. Möjligen i arbetstagen med att formulera ett svar på våra funderingar?

Ingen har hittills hävdat att tidningens redovisning av siffror och avtalsinnehåll varit felaktig. Hade vi misstolkat hade vi nog fått veta. Återstår således övervägandet om Ulf Hållmarker ska bedömas som en girig överläkare på jakt efter rikedom och makt och/eller om ledningen för landstinget gjort en total missbedömning om rim och reson och hoppats att löne-debatten skulle ha varit ur världen i god tid före valrörelsen 2006. Sakligt sett var det Hållmarker som ställde kraven och politikerna som valde att godkänna dem. När landstingsledningen accepterade avtalet med Hållmarker iklädde de sig också ansvar för beslutet.

Mer läsning

Annons