Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Prioritera säkerheten

Annons

Den svåra bussolyckan i fredags kväll reser flera frågor om trafiksäkerheten på våra vägar, men också tillkortakommanden i den regionala tågtrafiken.

Dalarnas infrastruktur har betydande brister. Det finns behov av stora investeringar både när det gäller förbättringar av vägar och järnvägar. Samtidigt brottas flyget med lönsamhetsproblem när det gäller trafiken till och från Borlänge/Mora. Tågverksamheten har i Dalarna under de två senaste vintrarna upplevt allvarliga störningar, vilket lett till att många passagerare med planerade tågresor hänvisats till busstransport för att nå resmålet.

Upprinnelsen till den svåra olyckan på vägen mellan Fagersta och Ängelsberg i Västmanland var det faktum att tåget mellan Ludvika till Västerås ersattes med buss.

På en hal och krokig väg förlorade bussföraren kontrollen över fordonet. Sex personer dog när passagerarna klämdes fast under det vältande fordonet.

Den inledda utredningen kommer säkert att ange flera orsaker till att olyckan fick så svåra konsekvenser. Det är både onödigt och för tidigt att nu peka ut någon eller några syndabockar. Men olyckan på den smala vägen i norra Västmanland visar att kraven på ökad trafiksäkerhet är berättigade och därför måste tas på ökat allvar, både av samhället och trafikoperatörer.

Vi har också som enskilda medborgare ett delansvar för att säkerhetsfrågorna sätts i fokus. Vi måste delta i arbetet med att driva på så att säkerhetsfrågorna prioriteras!

Mer läsning

Annons