Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Prioritera idrotten

/

Annons

Simskolan och hockeyträningen för ungarna kan bli dyrare framöver. Kommunernas stöd till idrotten minskar kraftigt i år, visar Riksidrottsförbundets (RF) årliga undersökning. Att den kommunala kassan behöver omfördelas och stramas åt framöver är helt förståeligt. Men idrottens långsiktiga positiva verkan på ungdomars utveckling måste alltid stå i fokus vid tuffa beslut.

Mer än var femte kommun i landet drar i år ner på det så kallade kontantstödet till idrottsföreningarna, enligt RF. I Dalarna har tre kommuner sänkt stödet, och sju kommuner har inte ökat sitt stöd.

Den kommunala stöttningen, både i rena kontanter och till anläggningarna, är oerhört viktig för föreningarna. Ju mer stödet minskar, desto högre blir avgiften för dem som utnyttjar anläggningarna. Ett minskande stöd riskerar att få direkta effekter för antalet ungdomar som idrottar organiserat. Det är tillräckligt dyrt som det är för föräldrar att köpa utrustning och skjutsa barnen till träningen. Skulle det även tillkomma avgifter för hyra och annat kan det vara droppen som gör att träningen måste strykas från familjebudgeten.

Tiden då idrottsföreningar kallt kunde räkna med kommunala pengar är länge sedan förbi. På sätt och vis är det bra, då konkurrens om bidrag kan göra att kvaliteten på verksamheten måste skärpas till. Men en viss grundtrygghet måste finnas. Föreningar kan inte lägga ner all sin tid på att jaga sponsorer.

Däremot kan kommunerna gott se över och omfördela pengarna. Exempelvis vill Socialdemokraterna i Gagnef att de föreningar som tar ett stort socialt ansvar och arbetar för jämställdhet och integration ska premieras. Det är ett bra förslag.

Barn- och ungdomsidrott får inte bli en klassfråga. Träning är räddningen för många ungdomar som annars kanske hade hittat destruktiva sätt att fördriva sin tid. Och med barn- och ungdomsfetma som ett ökande problem i samhället gäller det för kommunen att uppmuntra till fysisk aktivitet på alla sätt möjliga.

Vid sidan om skola, vård och omsorg måste barn- och ungdomsidrotten tillhöra kärnan i kommunal verksamhet.

Mer läsning

Annons