Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pressad Persson söker stöd hos LO

Annons

Opinionsutvecklingen har inte varit Persson nådig. Kraftiga nej-framgångar har fortlöpande rapporterats. Låt vara att en liten, efterlängtad uppryckning för ja-sidan noterats på sistone.

I våras beslöt LO:s representantskap att den mäktiga löntagarorganisationen skulle svika partiets och s-regeringens officiella linje, genom att ställa sig neutral inför den 14 september. Partiledningen hade då - ty ja-sidans opinionssiffror tedde sig fortfarande hyggliga - sagt nej till LO:s krav på särskilda buffertfonder, vars officiella uppgift skulle vara att dämpa och utjämna eventuella konjunkturspasmer efter övergången till euro och inträdet i EMU. Inofficiellt skulle buffertfonder innebära en liten revansch för landsorganisationen efter tidigare fadäser och nederlag på fondfronten.

LO:s stöd till ja-sidan i EMU-stridens sista rond skulle otvivelaktigt vara en prestigevinst för Persson. Men skulle det påverka folkomröstningsresultatet och avgöra frågan?

Den detaljen fyller oss med tvivel. S-märkta gräsrötters faiblesse för nej-alternativet är i hög grad en folklig protest och missnöjesyttring mot hela det socialdemokratiska etablissemanget - dit även den mäktiga Landsorganisationen hör. Det missnöjet påverkas föga om även LO i slutspurten börjar heja på Persson.

Vi tror att statsministern måste tillgripa ytterligare en strategi inför slutspurten förutom att köpa över LO till ja-sidan (vilket självfallet inte är fel, men antagligen otillräckligt).

Göran Persson bör - gärna redan under högsommaren när få andra politiska sensationer konkurrerar om uppmärksamheten - med ärlig uppsyn gå ut och tala direkt till väljarna om sådant, som plågar och irriterar dem i vardagen. Dåligt fungerande sjukvård t ex. EMU-frågan har i själva verket kanaliserat allt möjligt - och omöjligt - folkligt missnöje med regeringen och Göran Persson. Då det inte handlar om en vanlig valrörelse inför ett riksdagsval, kan Persson på gammalt beprövat s-manér vifta med högerspöket och mana till traditionell enighet gentemot borgerlighet och storkapital. Båda dessa klassiska valspöken är den här gången i stället hans bundsförvanter. Undra på att mången god s-väljare blir yr i mössan.

Persson måste vända sig direkt till sina väljare och tydligt visa att han lyssnar på dem och tar deras allmänna regeringskritik på allvar.

En aningen ödmjukare attityd än den gängse, skulle inte vara helt fel. Vi är övertygade om att Göran Persson vid behov även behärskar den konsten.

Mer läsning

Annons