Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Positivt minus för Dalarna

Annons

Den årliga rapporten om länets folkmängd är onekligen också en spegel över tillståndet i Dalarna.

Efter onsdagens rapport från Statistiska centralbyrån är det ganska enkelt att slå fast några intressanta tendenser. Dels det faktum att inflyttningen till Dalarna är större än utflyttningen, dels att vår totala minussiffra är orsakad av att de föds få barn i länet.

Det är endast Falun (+27), Borlänge (+3) och Gagnef (+1) som redovisar fler födda än döda under förra året.

In- och utflyttning till ett län går att påverka både genom politiska beslut och med andra åtgärder. Men hur får vi dalfolket att skaffa fler barn?

Allt fler ungdomar väljer att flytta ihop senare i livet än vad tidigare generationer gjorde. Det är säkert en av flera förklaringar till att det föds färre barn.

Av erfarenhet vet vi också att intresset för att skaffa barn skiftar över tid. Skulle vi kunna bryta den negativa utvecklingen när det gäller födelseöverskottet ser det ju riktigt bra ut för Dalarna.

Vi kan rent av tala om ett positivt minus eftersom vi har ett flyttningsöverskott på +747 personer. Leksand (+176), Ludvika (+153), Falun (+141) och Mora (+140) toppar inflyttningsligan, medan Borlänge (-131) och Smedjebacken (-68) intar toppositionerna när det gäller flytten från Dalarna.

En sak som tydligt går att utläsa av statistiken är att Falun stärker sin position. Kommunen har både födelseöverskott och en ökad inflyttning. Medan Falun får allt flera invånare tappar grannkommunen Borlänge befolkning. Men det är bra att regionen gott och väl håller ställningen, trots utvecklingen i Borlänge.

Av kommunerna runt Siljan är det förstås Leksand som är det stora glädjeämnet. Trots ett födelseunderskott ökar kommunens befolkning tack vare en kraftig inflyttning. Mora och Orsa stärker också sina positioner medan Rättvik backar på grund av det höga dödstalet. Sammantaget står Siljansregionen tämligen stark.

I Västerbergslagen uppvisar Ludvika en mycket intressant utveckling eftersom kommunen har den näst högsta inflyttningen.

I förlängningen kommer givetvis Dalarna att påverkas av befolkningsutvecklingen i kommunerna. Handel, service, utbildning och omsorg kommer att beröras.

Dalarna behöver ett ökat befolkningstal för att få inkomster att fördela till inte minst sjukvård, skola och äldreomsorg. Om det inte går att påverka barnafödandet i positiv riktning måste det till ökade insatser för att locka ännu flera människor till Dalarna så att vi blir flera.

Debatten om hur vi gör Dalarna ännu mera attraktivt att bo i bör prioriteras både av politiker och oss andra som vill se ett län som når upp till 300 000 invånare i stället för att riskera hamna på nivån 270 000 personer om några år.

Jag tycker att de höga inflyttningstalen är en bra grund för att ha en positiv syn på Dalarnas möjligheter.

Mer läsning

Annons