Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Populism när KD tar efter vänsterns hittepå om en "pensionärsskatt"

/
  • KD:s Jakob Forssmed och Ebba Busch Thor borde försvara jobbskatteavdragen i stället.

Annons

Häromdagen meddelade Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor att partiet vill sänka "pensionärsskatten".

Att KD vill förbättra för pensionärerna är utmärkt. Det är i dag i många avseenden en eftersatt grupp, även om skillnaderna inom den äldre delen av befolkningen är stora och det finns en hel del pensionärer som har det gott ställt.

Därför är det glädjande att KD återigen väljer att lägga fokus på äldrefrågor, som under lång tid var partiets paradgren men som inte varit särskilt angelägen efter partiledarbytet.

Det behövs att någon för de äldres talan i en tid när partier från höger till vänster tycks besatta av ungdom.

Dock finns det en rad saker som skaver i Kristdemokraternas utspel. Som att de tycks ha köpt vänsterns populistiska påhitt "pensionärsskatt."

Någon sådan existerar inte. Det är rent trams.

Dessutom refererade partiets ekonomisk- politiske talesperson Jakob Forssmed under presskonferensen där förslaget presenterades till pension som "uppskjuten lön". Även det är grovt felaktigt.

Det alliansregeringen gjorde under sin tid vid makten var att införa ett jobbskatteavdrag för att öka incitamenten för människor att arbeta. Det gynnar hela samhället att så många som möjligt arbetar.

Ingen extra skatt ålades pensionärer, tvärtom har pensionärerna också fått sänkt skatt, om än inte lika mycket. Och även inkluderat jobbskatteavdrag är det fortfarande så att pensioner i realiteten beskattas lägre än förvärvsarbete.

Även om det är arbetsgivarna som betalar in dessa skatter, måste man så klart räkna in arbetsgivaravgifter i den skattebörda som drabbar den arbetande delen av befolkningen.

Om det är några som särskilt gynnas av att människor i arbetsför ålder är motiverade att gå till jobbet varje dag, så är det pensionärerna.

Detta eftersom pensioner till skillnad från vad Forssmed och stora delar av vänstern verkar tro inte alls är uppskjuten lön, utan betalas av dem som jobbar här och nu.

Ju högre tillväxt vi har i dag, desto mer utrymme finns det att ge människor bra pension. Om alla själva skulle finansiera sin pension genom de relativt små summor som avsätts under den tid man arbetar, skulle de flesta ha det mycket knapert på ålderns höst.

Så visst, argumentera gärna för sänkta skatter, KD. Satsa mer än gärna på den äldre delen av befolkningen vilka lagt grunden för det välfärdssamhälle vi lever i.

Men låt bli att hänfalla åt populism och vänsterlögner om orättvis pensionärsskatt.

Det syftar bara till att rida på missnöje och ställa förvärvsarbetande och pensionärer emot varandra, när det de facto är så att alla gynnas av att det är lönsamt att gå upp på morgonen och gå till jobbet.

Mer läsning

Annons