Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politiskt våld allt vanligare

Annons

Brotten med antisemitisk bakgrund tycks emellertid inte ha ökat. Detta är särskilt glädjande, då påståenden om "den växande antisemitismen" varit ett återkommande inslag i den offentliga debatten. Säpos siffror antyder snarare en liten minskning av antalet antisemitiska brott. Det rör sig totalt om 50-talet fall. Den spridda uppfattningen att antisemitismen ökat även i Sverige beror antagligen på uppgifterna om ökat judehat inom arabvärlden på grund av Mellanösternkonflikten. Klassisk antisemitisk propaganda, inklusive det ökända falsariet "Sions vises protokoll" har alltsedan staten Israels tillblivelse 1948 spritts inom arabvärlden.

Brotten som handlar om hets och hot mot homosexuella har ökat avsevärt på senare år. Ökningens orsak kan vara att de drabbade numera anmäler brotten till ombudsmannen mot diskriminering på grund av sexuell läggning (Homo) och inte längre bara tiger och lider.

En annan typ av politiskt, eller åtminstone ideologiskt, inspirerade våldsbrott som ökat är djurrättsaktivistiska attacker på pälsfarmar liksom hot mot personer, som arbetar i päls- och skinnbranschen.

Nynazistiska grupper i oavsiktligt kompanjonsskap med allsköns aktivistgäng på den extrema vänsterkanten, svarar gemensamt för det politiska våldets fortlöpande ökning. Tendensen är flera år gammal. Nynazisterna står för grov misshandel av "rasfrämlingar", olaga hot och hets mot folkgrupp. Vänsteraktivisterna praktiserar skadegörelse och mötesstörning och anser sig ha exklusiv rätt att klå upp högerextremister - eller dem de genom självpåtaget tolkningsföreträde uppfattar som högerextremister.

Vi riskerar en ordning - eller snarare oordning - där organiserade grupper av våldssugna vänster- och högerextremister praktiserar vad som på gerillaspråk kallas "lågintensiv krigföring" mot varandra.

Den som via internet följer den extremistiska debatten kan notera att ultrahögern och -vänstern mer än tidigare ömsesidigt odlar varandra som hatobjekt och allt mindre bryr sig om det samhälle och de samhällsproblem, som de ursprungligen opponerade emot. Under så kallade nattvandringar söker våldssugna extremistgäng stridskontakt med varandra. Extremister till höger och till vänster lever nära nog i symbios. Ett gammalt franskt ordstäv säger att "ytterligheterna sammanfaller" i politiken. Så var det på 20- och 30-talen och så är det nu.

Hatet och våldet har blivit självändamål och möjliggör för båda sidor vad Mussolinis fascister kallade "förlösande handling".

"Allting går igen ur tidens grums och mögel..." sjöng Karl Gerhard under beredskapsåren i sitt kvicka men censurdrabbade revynummer om den ökända hästen från Troja.

Mer läsning

Annons