Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politisk adel i gräddfilen

Annons

Att man ska göra rätt för sin lön, inte ligga andra till last och sträva efter solidaritet och omfördelning till dem som har det sämst, har varit arbetarrörelsens ledstjärnor. Det är nu länge sedan.

Dagens socialdemokratiska elit präglas av ett helt annat signum. Nu är uppenbarligen det viktigaste att göra politisk karriär och sedan se till att skaffa sig en bekväm reträttpost med betalt uppehälle.

Det är i alla fall den slutsats som kan dras av de avslöjanden som gjorts i flera svenska medier om toppolitikernas gräddfiler.

Det är inte fel att ha en hög lön för ett krävande arbete. Den som arbetar som exempelvis statsråd har ofta en tung arbetsbelastning och måste tillbringa mycket tid borta från hem och familj.

Till jobbet hör också att ständigt kunna ställas till svars för den förda politiken och alltså vara tillgänglig för allmänheten. Det kostar på, och därför måste det kosta för staten också.

Men det är en sak att få lön för sin möda. En annan sak att avsluta arbetet och sedan kunna leva försörjd av andra för resten av livet.

Man kan undra vad den tidiga arbetarrörelsens företrädare skulle ha tyckt om den nya politikeradel som socialdemokratin medvetet har skapat. Illa, förmodligen.

Mer läsning

Annons