Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politik kräver ansvarstagande

Annons

den 20 december 2006

Jag begriper att du är laddad inför dagens debatt i riksdagen om regeringens förslag till förändringarna i a-kassereglerna. Det är därför jag skriver och inte ringer dig mitt i förberedelserna. De här raderna kan du läsa när debatten är slut eller på tåget hem till julledigheten i Borlänge.

Jag skriver till dig för att jag tycker att du och ditt parti har gått vilse i landstingspolitiken. Eftersom jag begriper att du är införstådd i problematiken, tror jag också att du har den kapacitet som krävs för att få ett slut på de farsartade föreställningar som landstingsfullmäktige numera erbjuder.

Det är plågsamt att se på när din mångårige vapendragare i Borlänge, Alf Johansson, tvingas gå upp i talarstolen och försöka motivera skälen till socialdemokraternas samarbete med den politiske vilden Ken Swedenborg.

De flesta av oss som följt det politiska livet under några år i Dalarna har lärt känna Alf Johansson som en skicklig regionpolitiker. Inte bara påläst utan också beläst, mångkunnig, humoristisk och pragmatisk. Det är så jag sett honom i sin normala roll som landstingsråd. Nu står han inte att känna igen.

Han sitter inte i sessionssalen längre än absolut nödvändigt. Han söker sig bort från den spelplan han brukar vilja behärska. Liberon sitter hellre i omklädningsrummet under matchen än dirigerar sina medspelare.

Att det blivit så här beror inte så lite på dig, Peter, och dina kamrater i den socialdemokratiska partiledningen i Dalarna. Ert beslut tidigare i höst om att till varje pris hålla vänsterkartellen intakt inför diskussioner med de borgerliga partierna, gjorde det i praktiken omöjligt att åstadkomma en blocköverskridande lösning.

Jag tycker också att den borgerliga alliansen gjorde fel när den inte ens bemödade sig om att sätta sig runt bordet och diskutera er invit om en samlingsregering för landstinget. Ingen vet vad en sådan diskussion kunnat uppnå. Det borgerliga argumentet om att en sådan ordning skulle sakna möjligheter till opinion, köper jag inte. Det måste stå varje parti fritt att kritisera, på samma sätt som sker internt inom alliansen och vänsterkartellen med nuvarande ordning.

Nu vet vi vad vi fått i stället för ett samarbete över blocken. Dalarnas sjukvårdsparti som valdes in i landstinget med tre ledamöter, har genom det partitaktiska rävspelet tillskansat sig en orimlig maktposition-både politiskt och ekonomiskt. Trots att partiet splittrades i två delar är sjukvårdspartiet vågmästare. Ett sammanhållet parti ger makten till de borgerliga. Med Ken Swedenborg som utbrytare behåller vänstern maktpositionen. En direkt ekonomisk följd av detta unika arrangemang betyder att Dalarnas skattebetalare får punga ut med miljonbelopp för att det lilla partiet ska ha välbetalda tjänster som majoritetsråd, opinionsråd och politiska sekreterare.

Jag är övertygad, Peter, om att dina väljare, liksom de med borgerliga sympatier, tycker att den här politiska ordningen är direkt stötande. När din nya bundsförvant, Swedenborg, i måndags plötsligt kom på att han skulle överlåta sitt politiska jobb till bäste polaren, fick jag uppleva ett politiskt illusionsnummer jag knappast trodde var möjligt.

Därför hoppas jag att du använder julledigheten till att överväga med dig själv och dina partikamrater om hur ni kan agera för att få till ett samtal med den borgerliga oppositionen. Som ledare för det största partiet i Dalarna har du ett särskilt ansvar för hur det politiska anseendet förvaltas.

Agera-för politikens trovärdighet!

CHRISTER GRUHS

Mer läsning

Annons