Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Poliser som misshandlar kvinnor

Annons


Allmänt gäller, att extra höga etiska krav måste ställas på poliser och andra, som arbetar inom rättsvårdande instanser. Allmänhetens förtroende för ordningsmakten måste upprätthållas.

En polis, som gjort sig skyldig till grova förbrytelser, kan inte förbli i yrket. Kvinnomisshandel - särskilt upprepad sådan - är en grov förbrytelse. Men hur ställer man sig om det gäller exempelvis en engångsföreteelse i form av örfil, utdelad i hastigt mod och utan att kroppsskada följt? Att gärningsmannen åtalas och straffas är självklart. Men är det lika självklart att vederbörande obetingat ska förlora polisjobbet redan vid första resan? Här menar vi att man nog måste bedöma från fall till fall. Bedömningen ska vara sträng men likväl inte kategorisk. Det finns grader även när det gäller kvinnomisshandel.

Att han under överskådlig framtid inte ska sättas att utreda fall av kvinnomisshandel förefaller däremot självklart. Kvinnan, som anmält misshandeln, kan inte känna något större förtroende för en polisiär handläggare, som själv dömts för samma slags brott.

Missriktad kåranda omnämns i sammanhanget. Manliga poliser uppges hjälpa varandra, när någon gjort sig skyldig till kvinnomisshandel. Kompisar inom kåren påstås ha nonchalerat en polishustru/sambo som försökt anmäla mannen för misshandel. Och vad än värre är - tubbat och t om hotat kvinnan i syfte att få henne att ta tillbaka anmälan.

Här aktualiseras omedelbart ett annat spörsmål:

Det är överhuvudtaget olämpligt att anmälningar mot enskilda poliser utreds av polisen. En särskild myndighet måste till.

Vi är övertygade om att polisen övervägande hanterar även anmälningar mot den egna kårens medlemmar korrekt och grannlaga. Detta är en principiell fråga.

Arrangemanget ska vara sådant att misstanken om partiskhet och missriktad kåranda överhuvudtaget aldrig uppstår. Ingen kår ska utreda anmälningar mot sig själv. "Caesars hustru får inte misstänkas" lyder en gammal god romersk devis, som vi emellanåt brukar åberopa.

En särskild instans med uppgift att utreda anmälningar mot polisen uppges vara på gång. Bra!

Åter till det aktuella fallet. Minst sagt märklig syns oss rikspolischefen Sten Heckschers bestämda vägran att ändra reglerna därhän att poliser, som själva dömts för kvinnomisshandel, inte fortsättningsvis får sättas att utreda den sortens förbrytelser.

Mer läsning

Annons