Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Point taken!

Annons

Statsminister Göran Persson borde läsa och ta intryck av språkröret Peter Erikssons rörpost från i går. Peter Eriksson har läst grundlagen, räknat och kommit fram till elementära fakta:

Tillsammans har miljöpartiet, vänsterpartiet och folkpartiet mer än 25 procent av rösterna i riksdagen. Det betyder att om man bara kan lita på vad folkpartiledaren Lars Leijonborg sagt så kommer inte förslaget till ny EU-konstitution att godkännas av riksdagen i höst.

Leijonborg har sagt att det inte är någon mening att fortsätta processen efter de tydliga nejen i folkomröstningarna i Frankrike och Nederländerna. Det är lika bra att göra som britterna och lägga "konstitutionsförslaget på is".

Alltså är det lika bra att Göran Persson lägger förslaget på hyllan så länge. För att det ska gå igenom krävs nämligen att tre fjärdedelar av riksdagsmännen röstar för. Och den majoriteten finns inte längre om Lars Leijonborgs besked också är folkpartiets.

En ohelig allians av riksdagens mest EU-positiva parti och de två mest EU-skeptiska dödförklarar därmed EU-konstitutionen, åtminstone tills vidare.

Det är bara för att statsministern att inse att loppet är kört.

AJ

Mer läsning

Annons