Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Plötslig omgruppering

Annons

Borgerlig osämja om försvarets framtid präglade nyss försvarsberedningens arbete. I går, sedan beredningens resultat presenterats, rådde plötsligt borgerlig enighet. Och inte nog därmed - den borgerliga fyrklövern var dessutom angelägen om att dels göra upp med sossarna, dels isolera miljöpartiet och vänsterpartiet i försvarsfrågan.

Vilket föga förvånande förbryllade statsminister Persson, som inte riktigt visste vad han skulle tro och tycka om den nya situationen.

Flera miljöpartister är i dag bittra över kristdemokraterna och centern som i försvarsberedningen föreföll ganska överens med miljöpartisterna om kraftiga besparingar men nu plötsligt i stället satsar på borgerlig enighet och uppgörelser med sossarna i ämnet.

Just nu förefaller således en bred försvarsuppgörelse över blockgränsen mellan socialdemokraterna och de borgerliga fullt möjlig.

Taktikdraget att isolera de båda nej-sägarna nejlikor och maskrosor i just försvarsfrågan har sin speciella politiska logik. Både vänsterpartister och miljöpartister är starkt kritiska till försvarspolitikens nya inriktning, där Sverige förväntas spela en aktiv, militär roll i EU:s krishantering.

Därvidlag har det socialdemokratiska regeringspartiet mycket mer gemensamt med moderater och folkpartister än med sina gängse två stödpartier på vänsterkanten. Vilket måhända förklarar Göran Perssons positiva intresse för en uppgörelse över blockgränsen.

Intressant nog har miljöpartiet, som normalt brukar vara minst sagt kallsinnigt visavi försvaret, påtagligt tonat ned sina tidigare ytterst pockande krav på stora försvarsnedskärningar.

Kanske maskrosorna, som numera gärna vill ha inflytande över regeringspolitiken, skärras av insikten om att regeringen Persson mycket väl kan träffa en uppgörelse med de borgerliga på andra sidan blockgränsen och på så sätt sidsteppa miljöpartiet.

Breda uppgörelser om försvaret tillhör gammal god svensk tradition.

Mer läsning

Annons