Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Plantera och transplantera

Annons

Jag har ägnat mig åt att plantera i trädgården denna underbara första majvecka. Jag har grävt och rensat ogräs men det har också blivit en del transplantationer.

En krusbärsbuske transplanterade jag redan förra året och den är grön och frodig och en fröjd för ögat på sin nya skyddade plats i ett hörn.

I år har ett antal jordgubbsplantor fått byta växtplats. Det fungerar om man är noggrann och vattnar ordentligt.

I går såg jag i en av drakarna att komikern Robert Gustafssons bror dött på grund av hjärtfel. Han fick inget nytt hjärta. Kön för nya hjärtan, njurar och andra organ är väldigt lång. Vi svenskar är inte särskilt benägna att dela med oss i livet och det blir inte mycket bättre när vi är döda.

En stor anledning till att donationsregistret är tämligen magert, är antagligen oföretagsamhet. Jag räknar mig själv till den gruppen. En annan anledning kan nog vara viss rädsla och okunskap. Men visst vore väl trevligt att veta att man kan göra en livsviktig insats när man är död?

Om ens nära och kära skulle behöva en njure skulle jag inte tveka och det är jag säkert inte heller ensam om. Den som beslutar sig för att bli donator under sin levnad, får genomgå stora fysiska och psykologiska undersökningar. Men att besluta sig för att bli donator som död, är den enskildes problem. Det finns en viktig faktor i sammanhanget. Man kan ändra sig när som helst och man kan "byta organ" när som helst.

En person som dör och som skulle kunna vara en bra donator, men som inte anmält sig som sådan, utsätter sin familj för ett svårt beslut då läkarna frågar om familjen kan tänka sig att tillåta att man tar organ från den döde. Vanligast, och givetvis enklast, är ju att säga nej.

Jag tittar på de transplanterade jordgubbsplantorna. De har klarat natten utmärkt. På komposten ligger de mycket små plantorna som jag ratade kvällen före. Jag tror att jag ska ta och plantera även dem. De kommer att växa sig starka och frodiga med rätt omvårdnad.

Men först ska jag nog anmäla mig som donator.

Mer läsning

Annons