Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pigdebatten

Annons

Ska man försöka hitta någon förmildrande omständighet, kan det möjligen vara att hon tillhör ett parti som tror att alla människor kan bli jämlika.

Det handlar naturligtvis fortfarande om Gudrun Schyman.

Alla ska städa efter sig, tvätta bilen själv och göra sin egen självdeklaration och skriva under den på heder och med gott samvete. Sedan ska en stor förnöjsamhet infinna sig när man upptäcker att skatten vida överstiger den summa man fått i plånboken under året av sitt arbete. Så är det i alla fall om man heter Gudrun och Mona.

Många, både Gudrun Schyman och Mona Sahlin, skulle säkert klara sitt privatliv bättre om de tilläts av sina respektive ideologier, att ha både hemhjälp, strykhjälp och städhjälp. Många män - men absolut inte alla - åtnjuter ju den förmånen sedan generationer tillbaka.

Monas och Gudruns problem är att de inte insåg konsekvenserna av agerandet för några år sedan då det tydligt framgick att det inte är tillåtet att underlätta kvinnors liv genom att anställa hemhjälp. Den så kallade pigdebatten satte P för alla möjligheter att förenkla livet för ambitiösa kvinnor i politiken; framför allt på vänsterkanten. Dock, Schyman fiskade även i detta grumliga vatten.

Så länge som pigdebatten just kallas "pig"debatten, är det omöjligt att förenkla livet för många kvinnor som befinner sig i snäppen under Sahlin/Schyman. Där finns både vilja, kompetens och ambition, men många stupar i högen med kläder som ska strykas.

Nu är det självklart inte bara kvinnor i politiken som har detta problem. Men det är kvinnor som Sahlin och Schyman som ska angripa problemet och se till att det blir möjligt att skaffa en vit hemhjälp, annars kommer utbrändheten att fortsätta bland allt yngre kvinnor med omöjliga krav att leva upp till.

Därför är det också viktigt att män nyttjar sin pappaledighet. Men en jämlik fördelning uppnås inte förrän barnledighet innebär full kostnadstäckning för utebliven lön. Utvecklingen inom många områden går i dag så fort att några års frånvaro kan göra en välutbildad person (kvinna) passé. Det gäller ju att inte tappa kontakten med arbetet, dess villkor och krav.

Själv hade jag turen att ha en lärare i mellanstadiet som lärde mig och mina klasskamrater att "man blir inte gift, man gifter sig". Det handlar om initiativförmåga och självförtroende som grundpelare. Det går inte att sitta och vänta på att något ska ske.

Denna doktrin från min mellanstadielärare var verkligen en aha-upplevelse. Jag undrar om han fortfarande sprider klokskap omkring sig, Olle Östlund som undervisade i Almby skola i Örebro men var från Svärdsjö.

Så sätt fart och hitta en bra lösning för hemhjälpsbeskattning. Uteblivna skatteinkomster täcks med stor sannolikhet av uteblivna sjukskrivningar.

Synpunkter? E-posta till karin@nyalt.se

KARIN ROSENKRANTZ BERGDAHL

Mer läsning

Annons