Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Petter Bergner: Nya Fi-ledaren smutskastar M och stämplar Hanif Bali som islamofobisk

Annons

Moderaternas riksdagsman Hanif Bali har gjort sig ett namn som en av sitt partis hårdaste debattörer i sociala medier. Hans tonläge och sätt att föra debatt har mött stark kritik, men också beundran hos Balis egna anhängare.

Victoria Kawesa (Fi).

Under onsdagskvällen sände Expressen tv en intressant debatt mellan Bali och Victoria Kawesa, som är en av Feministiskt initiativs partiledare. Det korta formatet gav begränsat med utrymme att utveckla resonemangen, men duellen blev likväl belysande på flera sätt.

Moderaternas rättspolitik ställdes mot Feministiskt initiativs dito, och de välkända konfliktlinjerna i hedersdebatten blev synliga. På frågan om M är rasistiskt svarade Kawesa att "de för en kulturrasism". Hon utvidgade sedan anklagelseakten genom att i en diskussionstråd på sin Facebook-sida kalla Hanif Bali islamofobisk.

Hanif Bali (M).

En ledare för ett politiskt parti, som aspirerar på makt och inflytande, slungar alltså grova och extremt allvarliga anklagelser mot en företrädare för det stora borgerliga partiet, utan att backa upp dem. Agerandet är omdömeslöst och förtjänar stark kritik.

Under debatten som Expressen anordnade hade Victoria Kawesa starka synpunkter på Balis samtalston, men hon tycks alltså själv inte dra sig för att smutskasta. Det är mycket svårt att förstå hur ett sådant tillvägagångssätt skulle kunna förbättra samtalsklimatet.

Som alla politiker har Hanif Bali givetvis ett ansvar, men det har faktiskt även Feministiskt initiativ.

Mer läsning

Annons