Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Perssons gigantiska misstag

Annons

Vad blir det allmänna eftermälet om vår förre statsminister efter de fyra tv-timmarna med ordförande Persson? Knappast så som Göran Persson skulle önska. Hans dagböcker i tv har nämligen avslöjat en helt annat Persson än den vi trodde vi skulle lära känna.

I program efter program har vi fått höra Perssons nedsättande omdömen om både partikamrater och politiker i motståndarleden. I går var det Lars Leijonborg och Fredrik Reinfeldt som illa ut.

Jag tror därför att många av oss kommer att bära på en minnesbild av en statsminister som i takt med förlängt maktinnehavet blev alltmer självgod och som allt oftare tog tillfälle att ringakta partikollegor och politiska motståndare.

Vi fick i avslutningsprogrammet också uppleva Göran Perssons dramatiska felbedömning av sin egen (och partiets?) förmåga att tolka stämningen i landet inför valet i höstas.

Det var närmast patetiskt att höra honom berätta om uppenbarelsen i april 2006 om att det skulle gå honom väl i valet, för att inte tala om bristen på insikt om läget i landet så sent som en månad före valet.

Ville inte, eller vågade inte Per Nuder i tid viska den obehagliga sanningen i Perssons öra? Nämligen att allt tydde på en borgerlig valseger och att Göran Perssons förminskning av alliansens chanser att vinna valet inte hade relevans i opionsmätningarna.

De fyra tv-timmarna med Göran Persson har varit både intressanta och underhållande. En unik skildring av en statsminister, både privat och i tjänsten. Men Persson får betala ett högt pris. Det är inte den tuffe rikshushållaren och geniale partistrategen jag kommer att minnas. För lång tid framåt kommer Perssons självgoda attityd att skymma andra minnesbilder, mer positiva för för huvudfiguren.

Göran Persson kan tänka sig att åka runt i landet och missionera som folkbildare, berättade han i avslutningsprogrammet. Vår förre statsminister nämnde också några tänkbara uppdragsköpare.

Jag är inte helt säker på att Persson får så många konsultuppdrag. I varje fall inte om jobbet går ut på att han ska ge råd och tips om hur ett parti ska lägga upp strategin för att vinna ett val.

Misstagen i valrörelsen 2006 kommer att gå till historien som en gigantisk felbedömning av den socialdemokratiske partiordföranden. Det kostade honom både jobben som statsminister och partiledare. Partiet straffade honom med att välja en efterträdare som inte fanns på Perssons lista över lämpliga kandidater.

Persson ville ha Per Nuder. Men det blev kommunikatören Sahlin som fick jobbet.

Bild. Otakt. Göran Persson kom tidigt i otakt med verkligheten inför valet i höstas. Det kostade socialdemokraterna makten.

Mer läsning

Annons