Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Persson svår att ersätta

Annons

den 18 januari 2007

Statsminister Fredrik Reinfeldt recenserade Göran Perssons tal som ett "svavelosande svammel" och Persson avfärdade i sin tur centerns Maud Olofsson med omdömet att "din svada är känd".

Göran Persson gör sannerligen inget för att dölja sin besvikelse över centerns vägval i politiken. I går anklagade han Maud Olofsson för att drivit centerpartiet bort från rollen som folkrörelseparti för att ansluta sig till Timbrohögern och Stureplansmänniskorna.

Återkommande till det tidigare samarbetet med förre centerledaren Olof Johansson har socialdemokraternas ledare tagit varje tänkbart tillfälle för att torgföra sin uppfattning om centerns kursändring. Perssons bitterhet över att ha misslyckats i ambitionen med att få bort centern från den borgerliga alliansen skiner ofta igenom.

Statsminister Fredrik Reinfeldt hade uppdraget att tacka Göran Persson för hans insats både som statsminister och politisk motståndare.

Reinfeldts uttalade respekt för Perssons politiska insatser kan inte uppfattas som en spelad och falsk bild av deras relation i politiken. Moderatledarens korta tid som statsminister har säkerligen redan gett honom sådan erfarenhet av regeringsarbetet att han vet att uppskatta sin företrädares mångåriga insats som landets statsminister.

Statsministerns konstaterande att Göran Persson främst kommer att ihågkommas för sina insatser att sanera den svenska ekonomin, är ett omdöme det är lätt att ansluta sig till.

Perssons arbete med att ordna upp statsfinanserna krävde stora uppoffringar, inte minst från de egna väljargrupperna. Saneringen utfördes med stor talang och politiskt mod men ledde också till en förtroendekris mellan Persson och socialdemokraternas vänsterfalang som ännu inte är utagerad.

Därför var det knappast någon tillfällighet att Göran Persson i sin sista partiledardebatt angrep den nya regeringen från vänster.

I sin granskning anklagades alliansen för att bedriva en politik som berikar de redan rika. Devisen "Mest åt den som har minst", som Persson ansåg sig ha haft som riktmärke för sin och socialdemokratins politik, har övergetts på ett sätt som framkallat helig ilska i breda folkgrupper, menade Göran Persson, uppenbarligen mån om att ha lämnat ett budskap från talarstolen och med en tydlig adress till svaga väljargrupper som exempelvis sjukpensionärer och arbetslösa.

Årets inledande partiledardebatt kommer inte att bli ihågkommen som något stort och viktigt "slag" mellan de politiska blocken. Men den blir historisk eftersom det var Göran Perssons sista större framträdande i Sveriges riksdag.

Visserligen behöver socialdemokraterna en ny partiledare, men många kommer att sakna Perssons engagemang och övertygelse i framtida riksdagsdebatter.

CHRISTER GRUHS

Mer läsning

Annons