Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Persson sporrar de borgerliga?

Annons

Detta ökar osäkerheten om hur en regering kan komma att se ut efter valet. Perssons uttalanden borde utgöra både en utmaning och en sporre bland de borgerliga partierna att lägga manken till för att uppnå en sådan enighet att borgerligheten framstår i enad front i god tid före valet.

Efter att socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet samarbetat om budgeten den senaste mandatperioden anser nu både v och mp att de är mogna att ta regeringsansvar. Men Persson säger alltså nej. Samtidigt har han inga planer på att ge upp regeringsmakten, förutsatt att väljarna inte vänder socialdemokraterna ryggen.

Vänsterpartiet har aldrig hittills varit beredda att fälla en socialdemokratisk regering, eftersom alternativet från en socialistisk horisont är dubbelt värre. Detta vet Göran Persson och utnyttjar det faktum att socialdemokraterna sitter med alla triumf på hand.

Det finns dock problem med det nuvarande parlamentariska läget. När det inte finns något tydlig regeringsalternativ som kan få majoritet blir makten otydlig och oppositionens funktion urholkas. Till exempel blir rollen för de borgerliga svår när hela det politiska maktspelet förs mellan regeringen och dess stödpartier. Utifrån en journalistisk synvinkel har moderaterna varit ointressanta under större delen av mandatperioden eftersom de som haft makten att fälla regeringens förslag är vänsterpartiet och miljöpartiet - samtidigt som dessa partier är med och utformar förslagen.

Vad socialdemokraterna nu vill göra är att hålla v och mp på minst en armlängds avstånd för att på det viset höja sin egen trovärdighet bland mittenväljarna. Men genom att distansera sig från vänsterpartiet och miljöpartiet ökar också trycket på socialdemokraterna att öppna sig för samarbete med andra partier. Men detta är lättare sagt än gjort. Både centern och folkpartiet är medvetna om vad som händer med deras egna opinionssiffror om de väljer att ingå uppgörelser med socialdemokraterna. Genom att hålla dörren stängd och reglad mot socialdemokraterna sätter Maud Olofsson och Lars Leijonborg ytterligare tryck på Göran Persson.

Det är viktigt att även socialdemokraterna ger tydliga besked till väljarna. Även om s regerat i åratal ska de inte tro att de har patent på regeringsmakten.

Mer läsning

Annons