Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Persson mörkar om EMU"

Annons

EMU-medlemskapet är rena jobsposten för regeringspartiet. Göran Persson ämnar först mobilisera de i stor utsträckning EMU-fientliga s-väljarna för valseger. Därefter skall landet lotsas in i den för socialdemokrater så kontroversiella unionen.

I Gudrun Schyman har Göran Persson en opålitlig bundsförvant, som med liv och lust knycker väljare från socialdemokratins vänsterkant i just EMU-frågan. Häromdagen anklagade hon - i och för sig sakligt korrekt - Persson för att mörklägga EMU-frågan i valrörelsen av "parti-egoistiska skäl". Schyman kräver besked om folkomröstningsdatum redan nu - och saboterar därigenom effektfullt Perssons taktik att aktualisera folkomröstningen först när han säkert vet att tiden är mogen, det vill säga när EMU-anhängarna är i majoritet. Hittills har tiden och opinionsutvecklingen sakta men säkert spelat Persson i händer.

Folkpartiet och moderaterna vill i likhet med Göran Persson ansluta Sverige till EMU. Att de plötsligt i ohelig allians med vänsterpartiet avkräver Persson folkomröstningsbesked nu är framförallt kortsiktigt valtaktiskt betingat. Som oppositionspartier vill de sätta maximal press på regeringen.

Moderater och liberaler kräver besked före riksdagsvalet och folkomröstning redan i mitten av mars nästa år. Därigenom äventyrar de två borgerliga partierna den både för dem och Persson ytterst viktiga sakfrågan - Sveriges anslutning till EMU.

Om folkomröstningen aktualiseras för tidigt kan resultatet mycket väl bli att nej-vänstern vinner. Vilket moderater och folkpartister definitivt inte önskar. En klart kontraproduktiv valtaktik i så fall.

Gudrun Schyman kan åtminstone inte beskyllas för kontraproduktivitet, då hennes parti konsekvent framträtt som svuren motståndare till svensk EMU-anslutning.

Socialdemokratins traditionella dilemma är att behöva genomdriva en allt mer mittenbetonad regeringspolitik med vänsterpartiets parlamentariska bistånd och många socialistiska väljares stöd. Ett i längden svårspelat nummer även för en taktiker av Göran Perssons kaliber.

Mer läsning

Annons