Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Peking runt på åtta dagar

Annons

Det kan vara nyttigt och kunskapsberikande att fly Dalarna och Sverige i bland. I Peking i Kina var det lätt att förtränga länets sjukvårdsproblem och debatten om Dalarnas bristande infrastruktur.

När befolkningen i landets huvudstad, med 16 miljoner invånare, gör upp med sitt "gamla" land sker det med en intensitet som saknar motstycke. Det hade sagts mig att Peking skulle framstå som en häxkittel. I själva verket rörde det sig om en vulkan i full aktivitet!

För de många utländska investerarna framstår den kinesiska huvudstaden nämligen som en enorm byggarbetsplats. Från taxin och bussen ser du tusentals byggkranar som markerar för nya bostäder och kontorskomplex. De äldre byggnaderna är redan rivna för att ge utrymme åt det nya samhället.

Jag undrar i mitt stilla sinne om all byggverksamhet är av godo. Vad blir kvar av ursprungsbebyggelse, miljöer och den kinesiska identiteten när all betong är gjuten?

Är Pekingborna på väg att göra samma misstag som stadsplanerarna i Sverige under rivningshysterin under 1900-talets mitt?

Xu Xin är en 25-årig universitetslärare i Peking. Som de flesta unga i Kina har han flera jobb. Xin drygar ut sin lärarlön med uppdrag som reseledare och journalist.

Han lämnade sin hemstad i södra Kina för att studera vid Pekings universitet. Han ville lära om språk och valde att läsa svenska i den absoluta förvissningen om att han skulle ha nytta av ett språk som få behärskade, men som likväl talades vid några kända företag i Kina. Xu Xin tänkte på Volvo, ABB och Ikea.

Nu är han själv lärare i svenska vid ett av Pekings universitet och ser fram emot studier vid Mälardalens högskola i Västerås i höst.

Xin är glad över sin nya trerummare i höghuset. Han ville ha bekvämligheterna, tv-apparaten, datorn och internet.

Stolt berättar han att det tog honom endast tre år att få råd med nymodigheter som föräldrarna fått kämpa i 30 år för att kunna unna sig.

Internet har öppnat en ny värld för många kineser. Dialogen via nätet är gränslös och innebär att Xu Xin och miljoner andra unga medborgare sitter uppe halva nätterna för att inhämta kunskap och information om världen, men också om omvärldens syn på Kina.

Samtidigt ökar tillväxten lavinartat i landet. Du behöver inte vara något proffs från Svenskt näringsliv för att upptäcka en kapitalism som säkerligen skulle bli ifrågasatt om den praktiserades lika ogenerat i Sverige.

Xu Xin kallar den för konkurrens. Han är ung och tycker den är bra för Kina. Jag är inte säker på att hans gamla föräldrar delar sonens värdering.

CHRISTER GRUHS

Mer läsning

Annons