Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Patrik Oksanen: Kina och Trump har tröttnat på Pyongyang

Just nu styr en amerikansk hangarfartyggrupp mot Koreahalvön, en konkret illustration av den konflikt som just nu stegras.

Annons

Nordkoreas ledare Kim Jong Un röstar när

Nordkoreas hot om kärnvapenattacker på USA och tester av robotar som kan bära kärnvapen har försatt världen i en nervös väntan om vad som ska hända. Det här blir USA:s president Donald Trumps första riktigt stora kris.

Och som förra veckans attack på ett syriskt flygfält, som användes för kemvapenattack på civila, framstår är det en president som "ser, känner och agerar", för att citera David Frum som var talskrivare åt George W Bush.

Det är sällan en långsiktigt klok väg att hantera internationella relationer även om man får saker att hända snabbt. Det syriska känslokortet spelades samtidigt som Trump mötte Kinas Xi Jingping och Nordkorea diskuterades. Det som skiljer den här gången från tidigare koreakriser är att Kina håller på att tröttna på Pyongyang

Donald Trump och Xi Jinping möttes 7 april i Palm Beach, Florida.

När Sveriges förra Kinaambassadör Lars Fredén gästade ett av Svenska Atlantkommitténs lunchmöten för en månad sedan pekade han på att Nordkorea är en enda stor pinsamhet för Kina, trots allians och historiska relationer. I Beijing är det Sydkorea som kinesiska diplomater pratar varmt om, inte grannen i norr.

Att Kina tröttnat på Nordkorea innebär också en signal till USA om handlingsutrymme. Den amerikanska och kinesiska politiken har ett gemensamt intresse och det är att kärnvapen inte ska finnas på koreahalvön. Men Kina har hittills avhållit sig från att strama åt matleveranserna till Nordkorea.

Läs mer: Så blir 2017

Orsaken till det kan vara att Kina tror mer på att lirka med Nordkorea då landet är så totalitärt att ingen åtstramning hjälper, men också att Kina fruktar både flyktingar vid en kollaps och ett återförenat Korea där USA står vid Yalufloden.

Den stora frågan, som det inte finns något svar på, är om USA och Kina har gjort en beredskapsplanering om vem som tar hand om Nordkoreas kärnvapenladdningar vid en statskollaps. Hur långt ska sydkoreanska, amerikanska och kinesiska förband röra sig och var ska de mötas? Kan ett Nordkorea fortsätta att existera?

Det går inte att utesluta att händelseförloppet, när det väl sker, kommer att bli snabbt. Det visade murens fall 1989 om inte annat.

Och som Fredén påpekade; om det innebär att USA, Kina och Sydkorea ska improvisera fram lösningar kan man inte utesluta felbedömningar och missförstånd. Det gäller såväl den nordkoreanska regimens intentioner och kapacitet som hur den andra stormakten agerar.

Det gör att riskerna ökar i Sydkorea, samtidigt som vi har krigen i Syrien och Ukraina. 2017 är på väg att bli just så farligt som ledarsidan varnat för.

Nordkoreaner vid ett av diktaturens massmöten.

Detta är en ledartext av Patrik Oksanen, som skriver om säkerhets- och försvarspolitik för flera av MittMedia-koncernens liberala och centerpartistiska ledarsidor. Oksanen är till vardags politisk redaktör för Hudiksvalls Tidning (c).

Intresserad av Säkerhetspolitik? Missa inte Podd 72! Podden handlar om att vara redo, om kriser, katastrofer, prepping, säkerhetspolitik och informationskrig. Finns att ladda ned på iTunes och Acast.

#24 De finlandsfrivilligas minnesdag

#23 ÖB om pengarna, veteranerna, Aurora-17 och året som gick

#22 Målkonflikten kring resiliens - samtal med Helena Lindberg på MSB

#21 Uppsnack inför #FoFRK - totalförsvar, psykförsvar och bussresa i Polen

#20 Finland fyller 100 år i en utmanande tid

#19 Trump blir den fria världens ledare, kommer vintern nu?

#18 Missilsköld, ny ubåt och bussresa i Polen

#17 Finland´s FM Soini: "They know we will defend ourserselves like tigers and lions together"

#16 Security in the Baltic Sea region - a podcast with Edward Lucas

#15 "Lögn och förbannad dikt", samtal med försvarsministern om informationskriget

#14 Återvunnen självständighet firar 25 år och gasledningen som delar Europa

#13 kl 07:58 kom explosionen

#12 Brexitspecial 2 - Och nu då, vad hände och varför?

#11 Brexitspecial - inför omröstningen

#9 Fem år sen Fukushima, alver mot troll och dina preppingfrågor

#8 Preppa för Sportlovskyla, kulturen i säkerhetsdoktrinen & Lars Wilderäng

#7 Maskrosrötter, fredsförsök i Syrien och hur Ryssland trollar litvinenkorapporten

#6 På FoFRK del 3: "ÖB lovar försöka stoppa Bergsjös anfall, finländska myter och energiplanering för krig"

#5: Från FoFRK del 2:"Sveriges förmåga får betyg, MSB:s GD och kvällspressens utsända"

#4: Från FoFRK 1: "En Skipper, en stjärnförfattare och en civil krishantering"

#3: Medborgaransvaret i Kris, Ryssland och besök på skräckhotellet

# 2: Så fixar du strömavbrottet & kan det bli krig på Balkan?

#1: Preppa med barn och Svarta svanar

Mer läsning

Annons