Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pastorala skilsmässor

Annons

Präster skiljer sig oftare än genomsnittet. Vilket är aningen anmärkningsvärt, då prästerna mer envetet än genomsnittet fördömer just skilsmässor. Lära och leverne är uppenbarligen skilda ting.

En präst i Varberg, som därtill är kristdemokratisk politiker, har motionerat till stiftsfullmäktige i nog så stränga Göteborgs stift om särskilt äktenskapsstöd till stiftets gifta präster. Att specialrikta åtgärden dit där behovet uppenbarligen är som störst och inte till "vanliga syndare" syns oss lika adekvat som avslöjande.

Förslaget drar ett lätt löje över vissa kyrkliga gruppers kategoriska krav på livslånga äktenskap - som prästerna har påtagliga problem att själva leva upp till.

Ibland går problematiska äktenskap att rädda. Ibland inte.

Då är det enda moraliskt anständiga att kontrahenterna - stundom snarare kombattanterna - vandrar skilda vägar. Den lösningen får inte kyrkan fördöma eller ens undanhålla, vilket emellanåt tyvärr sker i den kristna moralkonservatismens namn.

Kärlek mellan människor handlar ytterst om känslor - inte om en principfast etisk viljeakt efter ett aldrig så högstämt löfte inför Vår Herre.

I det senare fallet handlar det snarare om ett "moralistiskt resonemangsparti". Äktenskap utan kärlek är och förblir ett fördärv. Rimligtvis även en synd.

Vad säger den teologiska expertisen?

Mer läsning

Annons