Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Partiledardebatt utan sting

Annons

Partiledarna har ännu inte hämtat sig efter fjolårets valrörelse och hunnit fräscha upp advokatyren. Göran Persson kunde ganska enkelt spela ut oppositionella krafter till vänster och höger mot varandra.

Eljest ordinarie bundsförvanten Gudrun Schyman anklagade plötsligt regeringen för att driva en USA-vänlig krigspolitik mot Irak. Till ackompanjemang av dånande borgerliga applåder tog Persson vp-ledaren i effektiv upptuktelse och anklagade henne för att svika FN:s linje i Irakfrågan.

Centerledaren Maud Olofssons attacker mot regeringen i EMU- och energifrågorna bemötte statsministern med spydiga påminnelser om fyrklöverpartiets vingelkurs mellan vänster och höger. Varken i EMU- eller energipolitiken kan Maud Olofsson påräkna något som helst stöd från folkpartiet , moderaterna och kristdemokraterna, som numera är hennes officiella bundsförvanter.

Moderatledaren Bo Lundgren utnyttjade påpassligt den rådande risken för akut elbrist och attackerade skarpt Göran Persson och Leif Pagrotsky för att mest intressera sig för kärnkraftens avveckling.

Var och en, som hoppas på en kraftfull, samlad borgerlig oppositionspolitik, torde ha blivit lindrigt exalterad av gårdagens partiledardebatt i riksdagen.

Göran Perssons ställning förblev orubbad.

Mer läsning

Annons