Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Palestinskt självplågeri

Annons

Men efter en veckas blodiga strider i Gaza mellan de två palestinska rörelserna al-Fatah och Hamas börjar det stå tämligen klart för allt fler att palestiniernas problem också i högsta grad är interna och självförvållade. Detta hade man antagligen kunnat inse tidigare om man bemödat sig om att lyssna mer till det palestinska folket istället för till dess företrädare.

Under lång tid likställdes palestinier med befrielserörelsen PLO och PLO med dess ordförande Yasser Arafat som ledde den dominerande gruppen inom PLO, det hårdfört nationalistiska al-Fatah, fick därmed tala för alla palestinier. Detta synsätt präglade också det bräckliga självstyre som palestinierna erhöll efter 1993 års freduppgörelse. Den palestinska styrande myndigheten blev PLO:s och Arafats verktyg för att berika sig själva och sina sympatisörer.

Efter Arafats frånfälle 2006 hamnade konflikterna inom både PLO och bland palestinier i allmänhet i mer öppen dager. I parlamentsvalet samma år segrade det radikala, islamistiska och öppet Israelfientliga Hamas. Och omvärlden häpnade åter. Resultatet blev internationella sanktioner mot vad som betraktades som en terrorriststyrd regering och återupprepade misslyckade försök till samstyre mellan al-Fatah och Hamas. I februari nåddes en överenskommelse om att samregera. Men våldsaktionerna från partiernas anhängare trappades upp, till vad som verkar vara ett fullskaligt inbördeskrig.

Den palestinske presidenten Mahmud Abbas (al-Fatah) har manat till besinning. Så har även premiärminister Ismail Haniya (Hamas) gjort. Om det är ärligt menat är oklart. Palestinska politiker har med tiden blivit duktiga på att säga olika saker beroende på vem som frågar, och att med stor skicklighet undvika att ta sitt eget ansvar.

Priset för det kan nu räknas i ett stigande antal dödsoffer. Och förhoppningar som åter läggs i grus.

Mer läsning

Annons