Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

PADMA SCHREWELIUS: Rätt att Sverige nu tar bort kvinnofällan för nyanlända

/
  • Ledarredaktionen välkomnar den skärpning av villkoren för nyanlända som socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) kommit överens om med alliansen.

Annons

Den retroaktiva utbetalningen av föräldrapenning för personer som flyttar till Sverige är en kvinnofälla.

De som flyttar till Sverige med barn får än så länge samma antal föräldradagar som föräldrar till nyfödda barn att ta ut i efterskott.

Nästan alltid är det mammorna som stannar hemma.

För nyanlända är detta ett integrationsproblem som borde ha setts över långt tidigare.

Det är inte bra för mammorna, som på grund av språkbarriären riskerar att vara mest hemma hela dagarna, som inte deltar i det svenska samhällslivet och inte lär sig det svenska språket.

Barnet, i sin tur, som inte går i förskolan, går miste om social kontakt med andra svensktalande barn och om en tidig språkinlärning av svenska.

Nu ska regeringen enligt en överenskommelse med alliansen från i fjol begränsa föräldrapenningen för dem som kommer till Sverige.

Det är bra.

Sverige har den mest generösa föräldraledigheten i världen. Normalt sett tar föräldrar ut de flesta lediga dagarna när barnen är små. Spädbarn är i stort behov av omsorg och därför kan vi vara stolta över att vara ett barnvänligt land.

Men när barnet växer upp minskar behovet. De nya ersättningsnivåerna för dem som kommer till Sverige sätts utifrån en beräkning om hur många dagar föräldrar i genomsnitt har kvar när barnen blir äldre.

Exempelvis kommer föräldern till en fyraåring att få 100 dagar stället för alla 480.

Reformen möter tandlösa protester från Vänsterpartiet som tycker att "försäkringen ska vara lika för alla". I själva verket är det just vad försäkringen blir.

Det nuvarande systemet är absurt. Om vi hade samma tänk kring semesterdagar för alla som är fyllda 18 år skulle en nyanländ trettioåring tilldelas ett års semester.

En tidigare utredning har visat att arbetslösa som är utrikes födda, såväl män som kvinnor, är mer positivt inställda till arbete än arbetslösa som är inrikes födda.

Det konstruktiva sättet att betrakta arbetslöshet, oavsett var man är född, är naturligtvis att se det som ett ofrivilligt utanförskap.

Det är allt för vanligt att nyanlända med barn möts av budskapet att de ska avbryta sin svenskundervisning och ta ut föräldrapenning på heltid i stället.

Detta för att kommunerna på så sätt har sparat pengar.

De nya reglerna kommer att gälla för alla som bosätter sig i Sverige från och med 1 juli 2017. Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) har sagt att den kan komma att gälla även för personer som har kommit hit tidigare.

Det är av stor vikt att så blir fallet.

Varje kvinna och barn som i Sverige, på grund av kontraproduktivt utformade socialförsäkringar, halkar efter i svenska språket, arbetslivet eller skolan är ett misslyckande.

Mer läsning

Annons