Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Padma Schrewelius: Faktaresistent nätmobb fick för sig att lokalt band skulle spela för Donald Trump

/
  • På fredag i Washington svärs Donald Trump in och The B Street Band ska inte spela då

Annons

I fredags vaknade Petter Filipsson i det tidigare tämligen okända bandet The B Street Band upp till att ha bombarderats av arga mail och kommentarer.

Bandets Facebooksida hade tappat i recensionsbetyg och sidvisningarna hade det senaste dygnet ökat med 25000 procent.

Upprinnelsen till hatet var att bandet, felaktigt, hade blivit länkande på en lista över artister som ska framträda under Trumps invigningsceremoni.

Det olyckliga misstaget kunde ske eftersom Västeråsbandet har samma namn som det amerikanska bandet som faktiskt ska spela där.

När Petter Filipsson vänligt påpekade att de är ett svenskt band som inte tillhör ”Donald Trumps fanclub” fortsatte ändå de arga kommentarerna. Hatarna hade bestämt sig för att de hade rätt och fortsatte då att hata.

Händelsen är ett uppenbart exempel på när källkritiken har flugit ut genom fönstret. Och att människor som tillåter sig själva vara reaktiva på nätet blir totalt faktaresistenta.

Oftast är det inte så tydligt som i det här fallet när näthatare tappar det sunda förnuftet.

Ibland kan de tyckas ha fog för sin kritik i grunden. Men när tongångarna blir så höga att de leder till ett helt drev blir kritiken i slutändan ändå så överdriven och osund att den tappar den trovärdighet som eventuellt fanns från början.

Den som håller med om kritiken riskerar att hålla tyst för att slippa ”guilt by association” med hatarna. De flesta vill inte vara en del av en drevmentalitet som ökar polariseringen i samhället.

Och drev finns det gott om.

Det kan vara mot en bokhandel som väljer att sluta sälja en författares böcker för att de ogillar hennes politiska åsikter.

Det kan vara mot ett lyxhotell som tillåter högerextrema ha en prisutdelning.

Och mot samma hotell som ångrar sitt val.

Det kan vara mot en ung, kvinnlig artist som uttrycker starka åsikter som hon anser är feministiska.

Det kan även vara mot okända privatpersoner. Mot någon som twittrar obetänksamt på en flygresa mot Afrika, mot någon som skjuter ett kändislejon eller bara någon slumpmässig tonåring som skrivit något obetänksamt.

I alldeles för många fall är sociala medier vår tids skampåle. Och tomaterna haglar från ilskna människor som triggar varandra till att hata mer och bli allt mer övertygade i sitt hat.

Det är klart att man kan kritisera och bojkotta vad man vill. Vissa saker är mer rimliga än andra att agera personligen mot.

Men det är bra att inte låta hatet styra sinnena, utan vara medveten om att det finns en eller flera människor på andra sidan attacken.

Och att själv vara öppen för att ändra sig om det visar sig att man haft fel.

Mer läsning

Annons