Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Padma Schrewelius: Det är en medveten militär taktik från IS att spränga bebisar

/
  • Civila får hjälp ut från sina hem i Mosul i under striderna mellan Iraks säkerhetsstyrkor och IS i måndags.

Annons

På grund av brittiska BBC:s nya humorserie Real housewives of ISIS är satir uppe för ifrågasättande igen.

En av ”fruarna” blir sur när den andra har en likadan självmordsväst. En annan undrar vad hon ska ha på sig under en halshuggning.

Får man skämta om allt, till och med så allvarliga saker som IS och terrorism?

Svaret är enkelt: Ja.

Det är utmärkt när humor ställer yttrandefriheten på sin spets. Humor kryper under skinnet på människor och kan synliggöra och påverka kraftfullt. Få andra saker är så träffande. Därför provocerar humor också oändligt mycket.

Vi har sett det flera gånger. Lars Vilks, Charlie Hebdo, Nahed Hattar och nu BBC. Det är personer eller mediekanaler som har testat yttrandefrihetens gränser genom satir.

Det intressanta är snarare varför humor gör människor ängsliga? Kritiken mot BBC lyder bland annat att de framställer en ”orättvis bild av muslimer”.

IS krigare ska inte klumpas ihop med muslimer i stort. Det är framför allt muslimer de mördar och de är våra fiender då de för ett uttalat krig mot väst.

Västerlänningar tror ibland att de är de mäktigaste och mest privilegierade i världen. Att vi i en strukturanalys alltid är överst och att vi därför måste vara förstående och toleranta mot alla andra, annars är vi rasister.

Det är ett stort misstag.

Magda Gad, Expressens utrikesreporter, skrev i en Facebookstatus (20/12) att ”Västvärlden är för civiliserad för att förstå och bekämpa detta.

Det finns fortfarande folk i väst som blir förvånade av att IS bombar sönder allt och även bebisar.”

Gad beskriver målande hur diverse fasansfulla handlingar inte begås av misstag, utan är en militär taktik.

Charlie Hebdo utsattes för terrordåd, Hattar blev mördad och Vilks lever under konstant mordhot. Terroristerna är farliga och lättkränkta.

De vill tysta oss, men vi får aldrig tillåta att det händer.

Mer läsning

Annons