Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Padma Schrewelius: Dåligt att KD plus V stödjer regeringens nya sexköpslag

/
  • KD:s partiledare Ebba Busch Thor bör tänka om, anser DT:s Padma Schrewelius.

Annons

En kriminalisering av sexköp utomlands är helt fel väg att gå. Allianspartierna och SD har tagit avstånd från regeringens V-stödda förslag. Men KD har nu sagt att de kan komma att stötta det.

Beatrice Ask (M), som tidigare ville skicka lila kuvert till sexköpare och som nyligen stod som signatär av en omdebatterad artikel om att stoppa porren, har dessbättre sagt följande till Sveriges Radio (8/12):

Om vi börjar straffa svenskar i Sverige, för något de har gjort i ett land där det är tillåtet, då bryter vi den här internationella praxisen. Då är ju risken stor att andra börjar straffa folk för det de gör i Sverige, men som är helt lagligt här.

Uttalandet tar upp en viktig juridisk princip. I Sverige är det få och väldigt grova brott, exempelvis människohandel och barnpornografi, som vi valt att kriminalisera utomlands oavsett hur det andra landets lagstiftning ser ut.

Det vore märkligt att lägga till in ett lindrigare brott som sexköp i den kategorin, när inte ens våldtäkt mot vuxna finns med. Att köpa sex av en samtyckande vuxen kan inte ses som värre än våldtäkt i utlandet, som alltså inte föreslås straffbeläggas.

Om andra länder börjar följa samma princip kan exempelvis Polen straffa kvinnor som gör abort i Sverige.

Regeringens egen utredning har avrått från att kriminalisera sexköp utomlands. Ändå envisas regeringen med att hävda att det skulle ha en ”avskräckande effekt”.

Men det är knappast så att Tyskland och Nederländerna har något intresse av att ha passkontroller på de bordeller som är fullt lagliga där.

I Sverige klarar vi uppenbarligen inte av att föra den här diskussionen utan att det utbryter moralpanik.

Den här typen av signalpolitik som regeringen tillsammans med V och eventuellt KD vill föra kan få allvarliga konsekvenser.

Sverige ska inte leka världspolis.

Mer läsning

Annons