Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Padma Schrewelius: Allvarligt att nazistaktiviteterna i Dalarna ökar och att antisemitism kommer från tre håll

/

Dalapolisen har noterat att aktiviteterna från nazister i Dalarna är i ökande. Men nazism är inte den enda källan till antisemitism.

Annons

Judiska föreningen i Umeå avslutar all verksamhet och säljer sina lokaler efter konstanta nazisthot i form av mail och hakkorsklotter på väggar och fönster utanför lokalerna. Föreningens talesperson har blivit uppsökt i sitt hem.

I en liberal demokrati är få misslyckanden så stora som när en minoritetsgrupp känner sig tvungen att lägga ner sin verksamhet till följd av hot.

Nazismen är på frammarsch. I slutet på förra året framkom det att Nordiska motståndsrörelsen växer och ger allt större avtryck, vilket främst märks ute i landet. I Dalarna uppgav polisen att de såg en tydligt ökad aktivitet från den nazistiska rörelsen.

Men det är inte bara nazister som sprider antisemitism. En annan grupp som har judar som ett högt uppsatt mål för sitt våld är radikala islamister. Det är känt sedan ett bra tag tillbaka att antisemitiska hatpredikanter förekommer i svenska moskéer.

Dessa islamister behöver inte ställas mot nazisterna. Extremismgrupperingar av alla de slag lockar till sig nyckfulla personligheter med stort våldskapital. Enligt Säpo utgör våldsbejakande islamister det största hotet. Samtidigt är det värsta terrordådet som begåtts i Norden utfört av högerextremisten Anders Breivik.

Både nazismen och islamismen utgör faror för alla, men vissa minoritetsgrupper – i synnerhet judar – är särskilt utsatta för extremism. Hatbrotten mot judar har ökat.

Antisemitismen visar sig beklämmande nog även hos vänstern. Judiska föreningen i Umeå var uppe på tapeten för drygt ett år då de inte blev inbjudna till en manifestation mot nazism. Det var det marxist-socialistiska Arbetarpartiets Jan Hägglund som i en artikel motiverade beslutet med att det inte var ”tryggt för dem”. Det luktade falskt.

Norrköpings Tidningar skrev på sin ledarsida: ”Vilka är det som deltar på manifestationen vars närvaro skapar otrygghet för personer med judisk tro? Vem har Hägglund bjudit in som inte förmår stå sida vid sida med judar i en markering mot nazism?”

Tyvärr är det snarare så att en del på vänsterkanten blandar ihop sina åsikter kring Israel-Palestina konflikten med judeförakt.

Vi är långt ifrån ett samhälle som är tryggt för sina minoriteter.

För judarna flyttas den visionen allt längre bort i fjärran.

Mer läsning

Annons